CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Γ. Τράγκας: Σωστό βήμα το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στο μοντέλο της Γαλλίας

Είναι απαραίτητο να ανοίξουν πάλι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια.

Η κατάρρευση της οικονομίας και η πίεση της κοινής γνώμης οδήγησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μειώσει από σήμερα τα περιοριστικά μέτρα και να επιτρέψει σε χιλιάδες επαγγελματίες να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η κοινή διαπίστωση ότι το «ολοκαύτωμα» της ελληνικής οικονομίας θα φέρει σίγουρα περισσότερους θανάτους και μεγαλύτερα πρόβλημα από τον υπαρκτό και μεταδοτικό ιό, τον covid19.

Δεν θα γκρινιάξουμε σήμερα πρωί πρωί, αλλά θα χαιρετήσουμε ως σωστό βήμα το άνοιγμα των καταστημάτων, των κομμωτηρίων και γενικά του λιανεμπορίου έστω και με περιοριστικούς όρους, οι οποίο στην παρούσα φάση είναι απαραίτητοι. Θα είμεθα κοντόφθαλμοι αν λέγαμε το αντίθετο.

Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση προχωρεί στο μοντέλο της Γαλλίας, αυτό που έζησα τις προηγούμενες εβδομάδες και σας περιέγραψα στις εκπομπές μου. Στην απόφαση του σημερινού ανοίγματος, που ίσως δεν αποσοβήσει το λουκέτο σε ένα διψήφιο ή τριψήφιο αριθμό καταστημάτων, συνέβαλε και η άποψη ορισμένων λοιμωξιολόγων αλλά και υπουργών, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι εισηγήθηκαν στο Μαξίμου να γίνει αυτό το πρώτο άνοιγμα της οικονομίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα φτάναμε στο σημείο να μην ανοίξουν ποτέ τα καταστήματα.

Φυσικά η ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας δεν έχει αποφευχθεί. Σε αυτήν την φάση πρέπει να ανοίξουν οπωσδήποτε οι επιχειρήσεις εστίασης, τα μπαρ και τα γυμναστήρια, έστω με αυστηρούς περιοριστικούς όρους και κανόνες υγιεινής. Είμεθα υποχρεωμένοι να το κάνουμε αν θέλουμε να μην φτάσει ο αριθμός των ανέργων τα δυόμιση και τρία εκατομμύρια.

Απευθυνόμενος σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, προτείνω να λειτουργήσουν τα εστιατόρια έστω και στους ανοιχτούς χώρους τους, έστω και με ανοιχτά παράθυρα, έχοντας σόμπες-μανιτάρια ή άλλα θερμαντικά σώματα. Αυτό γίνεται στη Νέα Υόρκη και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, και ως ένα σημείο λειτουργεί και αποδίδει καρπούς. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο, και με τραπέζια σε κανονικές αποστάσεις, μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης.

Στο διάστημα των εορτών έζησα στο Μονακό μια άψογη λειτουργία των εστιατορίων με ωράριο: 12-3 το μεσημέρι και 7-10 το βράδυ. Και εκεί τα τραπέζια είχαν απόσταση τα δυο μέτρα το ένα από το άλλο, και αντισηπτικά. Οι σερβιτόροι φορούσαν μάσκα και οι πελάτες μετά την είσοδό τους και την τοποθέτησή τους στα τραπέζια έβγαζαν τη μάσκα για να φάνε. Έτσι, όμως, και τα εστιατόρια δούλευαν και οι πελάτες είχαν και έχουν την αίσθηση μιας μεσημβρινής, βραδινής εξόδου.
Είναι απαραίτητο να ανοίξουν πάλι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια. Είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι ο ιός αποφεύγει τα μαζικά μέσα μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, και επιλέγει να καιροφυλαχτεί και να ενεδρεύει στα εστιατόρια.

Ήδη η ύφεση και οι απώλειες της ελληνικής οικονομίας φέρνουν νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Έτσι και αλλιώς πορεύεται άνευ ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Οι πάντες αισθάνονται ότι το «παιχνίδι» είναι σικέ. Στημένο. Και για αυτό το λόγο καλόν είναι ο Μητσοτάκης να επιταχύνει ένα προσεκτικό άνοιγμα του συνόλου της οικονομίας.

Δεν πρέπει να υπερηφανευόμεθα ότι είμεθα σε καλή θέση από πλευράς covid19, όταν τα περιοριστικά μέτρα, η αυστηρότητά τους και η ολοκληρωτική ατμόσφαιρα κατατάσσουν την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις από πλευράς ατομικών και συνταγματικών ελευθεριών. Όπως και να έχει, πρέπει να ανοίξει η εστίαση. Έστω και με τους κανόνες της Νέας Υόρκης ή του Μονακό.

Τα τελευταία 24ωρα η κυβερνητική πλύση εγκεφάλου αντλεί τροφή από δύο ιστορίες: Από τον ξυλοδαρμό του άτυχου σταθμάρχη από δυο ανήλικους νταήδες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έβρισε το σπίτι τους. Και από την υπόθεση της κυρίας Μπεκατώρου. Η πρώτη ιστορία αναπτύσσεται από όλα τα φιλοκυβερνητικά κανάλια σε καθημερινή βάση, και με εκατοντάδες μεταδώσεις του σκηνικού των λακτισμάτων και γενικά της βίαιης συμπεριφοράς των δυο ανηλίκων απέναντι στο σταθμάρχη, υπό τον τίτλο «άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη από αρνητές της μάσκας»! Στην ιστορία αυτή εμπλέκεται και ειδικός φρουρός της αστυνομίας, φίλος της μητέρας των παιδιών, ο οποίος έδινε οδηγίες για να αποφύγουν τη σύλληψη. Το Μαξίμου πίσω από αυτήν την ιστορία προωθεί νομοσχέδια με την επιχειρηματολογία ότι πρέπει να εμπεδωθεί ο νόμος και η τάξη, ενώ στην ουσία έχουμε ένα κρούσμα παραβατικότητας και κακοποιούς συμπεριφοράς ανηλίκων. Χειρότερα περιστατικά έχουμε στα σχολεία από μπούλινγκ ανηλίκων εναντίον ανηλίκων.

Η δεύτερη ιστορία, αυτή της Ολυμπιονίκου κυρίας Μπεκατώρου, αξιοποιείται από το Μαξίμου για να επιδειχθεί προς την κοινωνία το ανθρώπινο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αποκάλυψη της κυρίας Μπεκατώρου έχει ήδη δημιουργήσει ένα κίνημα #metoo, όπως και με την υπόθεση του χολιγουντιανού παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινστιν, και των διάσημων σταρ που υποστήριξαν ότι τις παρενόχλησε σεξουαλικά. Το συμβάν που αποκάλυψε η κυρία Μπεκατώρου συνέβη πριν από 23 χρόνια, σε χρόνο δηλαδή που έχει παραγραφεί το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Επίσης υπάρχει το νομικό αξίωμα «Testisunus, testisnullus:Είς μάρτυς, ουδείς μάρτυς».

Εδώ πλέον είτε είναι αληθές το περιστατικό είτε όχι, καταστρέφεται η οικογένεια του καταγγελλόμενου και θα πρέπει να αναμένουμε αγωγές από μέρους του, διότι η αποκάλυψη είναι ετεροχρονισμένη και δεν γνωρίζω αν θα τεκμηριωθεί στο γραφείο του ανακριτού ή του πταισματοδίκη. Η κυρία Μπεκατώρου είναι σεβαστή, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο συνέβη, όταν έχουν περάσει 23 χρόνια. Ίσως βέβαια αυτή η καταγγελία αναχαιτίσει τέτοιου είδους τάσεις σε όλα τα αθλήματα.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς μεγάλη έρευνα ή χωρίς δεύτερη σκέψη, έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις που έβαλαν εμάς σε «γκρίζες» σκέψεις. Γιατί θα περίμενε κανείς να έχει δει τέτοιες ανακοινώνεις από πολιτικούς άνδρες σε υποθέσεις παιδοφιλίας στις οποίες κατηγορούμενοι ήταν στενοί φίλοι τους, και σε υποθέσεις παιδοφιλίας που είχαν αναμειχθεί άτομα με τα οποία έκαναν στενή παρέα. Όπως και να έχει, η σοβαρή καταγγελία της Ολυμπιονίκου ήταν χθες στο 40% των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Δηλαδή η κυρία Μπεκατώρου κάλυψε την μισή στροφή από τον covid19.

Έχουμε πολλά κρούσματα θανάτων από το εμβόλιο της Pfizer. Ένας εντελώς υγιής γιατρός, 56 ετών, στο Μαϊάμι πέθανε τρεις εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer. Στην αρχή εμφάνισε μικρά κόκκινα σημάδια και στη συνέχεια έπαθε οξεία Ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα. Ήταν επαγγελματίας γιατρός, υπέρμαχος του εμβολίου και για αυτό το πήρε ο ίδιος, όπως είπε η σύζυγός του και μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Επίσης μετά τον εμβολιασμό πέθαναν 55 άνθρωποι στις ΗΠΑ και 29 στη Νορβηγία. Αυτό ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg προσβλέποντας ότι ήταν ηλικίας άνω των 75 ετών. Ήδη γίνεται έρευνα για τις παρενέργειες του εμβολίου που είναι ποικίλες. Πάντα είχαμε παρενέργειες από τα εμβόλια αλλά φαίνεται ότι με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna του Γκέιτς έχουμε σε πρώτη φάση ικανό αριθμό θανάτων.

Συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο οι διαδηλώσεις εναντίον κυβερνήσεων που εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα. Είχαμε διαδηλώσεις στην Ολλανδία όπου η κυβέρνηση κατηγορείται ότι «έτρωγε» τα οικογενειακά επιδόματα από τις φτωχές οικογένειες. Επίσης έχουμε επεισόδια στην Αυστρία και στην Ιταλία. Στην Ιταλία ανοίξανε τα μπαρ και τα εστιατόρια και διώξανε τους αστυνομικούς. Παντού οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και να επαναφέρουν τον κανονικό ρυθμό ζωής τους. Ακόμη δεν έχουν καταλάβει διάφοροι ηγέτες στον κόσμο ότι τίποτα δεν αντικαθιστά την προσωπική εργασία, την εκπαίδευση και την κοινωνική συναναστροφή.

Είναι παράξενο και γεννά καχυποψίες το γεγονός ότι όλοι μιλάνε για εμβόλια αλλά ουδείς ασχολείται με τα υπάρχοντα φάρμακα ή με τα υπό έρευνα. Δυστυχώς για τους υπέρμαχους των εμβολίων και του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, υπάρχουν ιατροί σε όλον τον κόσμο που φωνάζουν για τα φάρμακα που αποδεδειγμένα σε υψηλότατο βαθμό εξαφανίζουν τον κορονοϊό ή εμποδίζουν την αναπαραγωγή του, με αποτέλεσμα να επέρχεται άμεσα θεραπεία. Αυτό αποδεικνύει και τους στόχους και τις επιδιώξεις των μεγάλων πολυεθνικών φαρμάκων, στις οποίες έχουν επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια η λέσχη του Μπιλ Γκέιτς, του Σόρος και των υπολοίπων της παγκοσμιοποίησης και του «μείνετε επ’ αόριστον στο σπίτι, μείνετε ασφαλείς».

Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία είναι ακριβά αλλά απολύτως αποτελεσματικά, έχει βρεθεί και άλλο φάρμακο με το οποίο πειραματίστηκαν οι Αυστραλοί αλλά και οι Αμερικανοί γιατροί. Ένα πολύ παλιό φάρμακο που δίνεται στις παρασιτικές λοιμώξεις, η ΙΒΕΡΜΕΚΤΊΝΗ, με το οποίο έχουν θεραπευτεί χιλιάδες άνθρωποι στην Ωκεανία και στην Ασία. Οι περισσότεροι από επτά χιλιάδες Αμερικανοί ασθενείς. Απεδείχθη στο εργαστήριο in vitro ότι σκοτώνει τον ιό αλλά και εντός τριών 24ώρων θεραπεύει τους ασθενείς, διότι εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού. Είναι λοιπόν περίεργο γιατί δεν γίνεται κανένας λόγος για τα φάρμακα.

Η κυρία Μέρκελ δείχνει να αποχωρεί σιγά σιγά της Γερμανικής Καγκελαρίας. Νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εξελέγη ο Άρμιν Λάσετ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ραχήλ Μάκρη: Όλοι θα πορευθούμε μαζί στο Κίνημα Ελεύθερων Ανθρώπων

Δημήτρης Μπαλογιάννης

Νίκος Νικολόπουλος: «ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ και πανικόβλητος, δρα φασιστικά από τον φόβο για τα επερχόμενα …

Στέφανος Νικήτας

Γ. Τράγκας: Φοβάμαι για τη ζωή μου. Αυτοκίνητα της κρατικής ασφάλειας με αστυνομικούς έζωσαν το σπίτι μου τις πρώτες πρωινές ώρες!

Panos Davakis

Γ. Τράγκας: Στο τέλος, θα δείτε. Θα με θυμηθείτε: Μπορεί να κατηγορηθούν για ψευδομαρτυρία τα ανήλικα θύματα του Λιγνάδη

Panos Davakis

Γ. Τράγκας: Η αναζήτηση της πολιτικής ευθύνης ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης για τις κακοποιήσεις ανηλίκων παιδιών είναι απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος;

Panos Davakis

Νίκος Νικολόπουλος : Η “διαστροφή” ΜΚΟ και τα κυκλώματα πορνείας

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies