CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ένας ανεύθυνος Πρωθυπουργός και οι πολίτες δεν σας εμπιστεύονται

Πολυμέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Στην πρωτολογία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παρουσιάζει ένα ψεύτικο success story για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την ώρα που όλα τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας καλλιέργησε τον εφησυχασμό για το εμβόλιο και δεν προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα της πανδημίας, για το οποίο προειδοποιούν οι ειδικοί.

Έκανε λόγο για αλαζονεία, ιδεολογική εμμονή και ανικανότητα και σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι υπεύθυνος για όσα θα έρθουν.

«Δεν είστε Πρωθυπουργός χωρίς ευθύνη, είστε ανεύθυνος Πρωθυπουργός» σημείωσε και υπογράμμισε την ανάγκη για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης για τη χώρα.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Η χώρα ζει κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας υποφέρουν, φοβούνται, αγωνιούν, πεθαίνουν. Είναι μια πρωτοφανής από πολλές απόψεις κατάσταση. Που απαιτεί από όλους μας, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κρατικό μηχανισμό, πολίτες, μια νέα συνείδηση συλλογικότητας. Eίναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής.

Όσο με αφορά πιστεύω βαθιά, ότι η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνομολογούν, ότι έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας. Πρέπει να ετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας. Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη.

Αν καλλιεργήσουμε τον εφησυχασμό, ότι με το εμβόλιο, με το καλοκαίρι, με τη βοήθεια του Θεού το κακό θα περάσει. Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής.

Ήρθατε στην πρωτολογία κ. Μητσοτάκη και μας είπατε πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αν αυτή είναι η αντίληψή σας για την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο.

Καταφεύγω λοιπόν σε λογικά ερωτήματα. Τα οποία ο κος Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει χτες, όχι μόνο με λόγια, αλλά κυρίως στην πράξη. Δεν θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές, αν εγκαίρως είχαν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το δεύτερο φονικό κύμα της πανδημίας; Δεν θα είχαν περιοριστεί οι διαστάσεις της κοινωνικής τραγωδίας που ζούμε, αν είχαν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Για τους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται μεγάλοι αριθμοί εργαζομένων; Για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, συχνά ευάλωτους και ευπαθείς; Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόταν δημόσια και προκλητικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά; Δεν θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά το κύμα θανάτου αν εγκαίρως είχαν γίνει μαζικά τεστ, δωρεάν για όλο του πληθυσμό, είχε υπάρξει σαφής και έγκυρη χαρτογράφηση της διάδοσης του ιού, είχαν ληφθεί μέτρα για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό;

Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι.

Γι’ αυτό οι ευθύνες σας είναι σοβαρές. Πολύ σοβαρές. Και γίνονται ακόμα πιο σοβαρές, γιατί δεν εννοείτε να καταλάβετε. Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία.

Για την οικονομία. Από το Μάρτιο σας καλούμε να πάρετε μέτρα για να προλάβουμε την ύφεση. Και φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι να ζουν με τα 534 ευρώ. Καταστηματάρχες σας ακούν τη μια μέρα να ανακοινώνετε πιθανό άνοιγμα της αγοράς και την άλλη λουκέτο στα πάντα.

Οι ίδιες παλινωδίες φυσικά αφορούν και τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους.

Κύριε Μητσοτάκη έχετε αναρωτηθεί γιατί διαρκώς επιστρατεύετε την έννοια της ατομικής ευθύνης; Γιατί διαρκώς μιλάτε για πολίτες που δεν πειθαρχούν, όπως λέτε, στα συνεχόμενα lockdown; Γιατί βασικό σας έργο είναι η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων γιατί οι πολίτες δεν πειθαρχούν; Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε εσας κ. Μητσοτάκη. Σε σας προσωπικά, και στην κυβέρνησή σας.

Αυτό που δεν μπορεί πια να κρυφτεί και το βλέπουν ολοένα και περισσότεροι. Η πανθομολογούμενη πλέον επιτελική σας ανικανότητα. Και το βλέπουν ακόμα και αυτοί που σας ψήφισαν. Και για να μην με πείτε άδικο θα σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα:

5 Νοεμβρίου λέγατε, ότι 3 εβδομάδες lockdown είναι αρκετές. 17 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι τα σχολεία δε θα μείνουν κλειστά μέχρι τα Θεοφάνια. Μια μέρα μετά, ο ίδιος ανακοίνωνε ότι θα ανοίξει η εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. Το πρωί της 2ας Ιανουαρίου ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε ότι το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωνε παράταση του γενικού lockdown.

Φτάσαμε στο σημείο, να επέμβει εισαγγελέας για δήλωση Υπουργού σας, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αποκάλυψε ότι «Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου». Διαψεύσατε κακήν κακώς τον υπουργό σας. Αλλά δε χρειάζεται να πάμε μακριά. Ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς μαρτύρησε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας από τις 22/10 σας το είχε εισηγηθεί, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την κατάσταση. Κι όμως, τι εμφανιστήκατε να μας πείτε ενάμιση μήνα μετά; «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα». Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί;

Αλήθεια, επιμένετε ότι δεν έχετε καμιά, μα καμιά, ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει η χώρα; Ή είστε απλώς ανεύθυνος; Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι πολίτες πείθονται για το τελευταίο. Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα σας, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός.

Φέρεστε όπως φέρεστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, γιατί βρίσκεστε απέναντι στη δημόσια υγεία και όποιον την στηρίζει και την υπηρετεί. Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε απειλήσει, απολύσει, συκοφαντήσει, υποβαθμίσει, ξεπουλήσει, συστηματικά τα τελευταία χρόνια και τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της. Δε μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη που επιλέξατε σε καιρό πανδημίας να μην κάνετε ούτε μισή μόνιμη πρόσληψη. Ούτε ότι φέρατε ένα προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει μείωση σχεδόν 600 εκατομμυρίων για τη Δημόσια Υγεία. Γιατί για σας το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι. Γιατί το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, καθώς και η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας διαμαρτύρεται ότι δεν επαρκούν τα στοιχεία. Και όταν αποκαλύπτεται το σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής, η απάντηση σας, κύριε Μητσοτάκη, ήταν να το ξορκίσετε. Αντί να απαντήσετε, δηλώσατε ενοχλημένος με τη συζήτηση περί διπλών βιβλίων. Και κάποιοι φαίνεται ότι αφουγκράστηκαν την ενόχληση σας και απέλυσαν τη δημοσιογράφο που αποκάλυψε αυτό το αίσχος.

Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χθες κρούσματα που είχαν καταγραφεί τον Νοέμβριο. Και ζητά ο Περιφερειάρχης να παρέμβει ο Εισαγγελέας. Αρνείστε ακόμη και την πρόταση να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ή μήπως για αυτό το αρνηθήκατε. Επειδή ζήτησα παρουσία εκπροσώπων της Επιτροπής και θα ερχόσασταν ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις σας;

Ερωτώ και πάλι λοιπόν: Για ποιο λόγο η χώρα συνεχίζει να μην παρέχει δωρεάν το μοριακό τεστ σε κάθε πολίτη που το έχει ανάγκη; Για ποιο λόγο άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, όπως ακριβώς έκλεισαν; Για ποιο λόγο συνεχίζεται η ίδια και απαράλλαχτη κατάσταση στα λεωφορεία και τα ΜΜΜ; Για ποιο λόγο εργοστάσια, βιοτεχνίες και συνολικά μεγάλες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν χωρίς καμία μέριμνα από την πολιτεία; Για ποιο λόγο, ειδικά στις εργατικές περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αφήσατε την κατάσταση να ξεφύγει και το μόνο που κάνετε είναι να εμφανίζονται οι υπουργοί σας και να κουνάνε το δάχτυλο σε αυτούς που με κίνδυνο της υγείας τους πηγαίνουν κάθε πρωί για το μεροκάματο;

Για το θέμα του εμβολιασμού. Το Σεπτέμβρη ο κ. Κικίλιας δήλωνε ότι θα έχουμε μέχρι το Δεκέμβρη 700.000 εμβόλια. Το Νοέμβρη ανακοίνωνε τη δημιουργία 1018 εμβολιαστικών κέντρων. Το Δεκέμβρη δήλωνε ότι θα εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια πολίτες κάθε μήνα. Στις 8 Γενάρη όμως, εσείς κ. Μητσοτάκη, μας είπατε ότι θα εμβολιάζονται 8.000 πολίτες τη μέρα. Την επόμενη μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πάμε στα 17.500 εμβόλια τη μέρα. Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουν εμβολιαστεί 400.000 πολίτες. Και εσείς, στην πρόσφατη τηλεοπτική σας συνέντευξη είπατε ότι μέχρι το Μάρτη τελικά θα πάμε στα 2 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει – με μια απλή διαίρεση προς τις επόμενες 75 μέρες ως το τέλος Μάρτη – ότι θα γίνονται κατά μέσο όρο 26.000 εμβολιασμοί καθημερινά.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα; Αντί για 1018 εμβολιαστικά κέντρα, θα τεθούν σε λειτουργία μόλις την επόμενη εβδομάδα 144. Με πρώτη συνέπεια οι ηλικιωμένοι άνω των 85 να πηγαίνουν στα νοσοκομεία να εμβολιαστούν, με σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν. Μέχρι τις 11 Γενάρη είχαν εμβολιαστεί, με βάση την ανακοίνωση του ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, περίπου 50.000 πολίτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 5.000 την ημέρα. Με απλά μαθηματικά δηλαδή, για να φτάσουμε στο στόχο που θέσατε για το Γενάρη, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα έπρεπε να έχουν ήδη τριπλασιαστεί. Και για να φτάσουμε στο στόχο που θέσατε για το Μάρτη, θα πρέπει να έχουν πενταπλασιαστεί.

Η Ελλάδα σήμερα έχει εμβολιάσει το 0,62% του πληθυσμού, τη στιγμή που μια γειτονική μας χώρα, εκτός ΕΕ με τρία εκατομμύρια λιγότερο πληθυσμό, το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη το 22% του συνολικού πληθυσμού. Και σε επίπεδο ΕΕ, χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Κροατία έχουν ήδη εμβολιάσει υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την Ελλάδα.

Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ βάλουν κατά Μητσοτάκη για την παράταση του lockdown το Μάρτιο

Στέφανος Νικήτας

Το μήνυμα πέντε πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ στον Μητσοτάκη: «Σταμάτα να διαπραγματεύεσαι με την Τουρκία το Αιγαίο»

Panos Davakis

Ουδεμία έκπληξη! Ο υπέρμαχος του lockdown Μητσοτάκης προανήγγειλε την παράταση του

Panos Davakis

Καταγγελία-φωτιά κατά της Μενδώνη για αποκλεισμό των φωτορεπόρτερ από δραστηριότητές της

Στέφανος Νικήτας

Γεωργιάδης: Μισούν τη Μενδώνη γιατί ξεκόλλησε το Ελληνικό

Panos Davakis

Γεραπετρίτης: Η Μενδώνη χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies