CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Αμετανόητος χωρίς αυτοκριτική ο Τσίπρας: Η ΝΔ βρίσκει τώρα μπροστά της, τις ανοησίες που έλεγε! (VIDEO)

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.

«Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο πράσινο προσανατολισμό» σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και προσέθεσε: «Θα ανοίξει στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του μετασχηματισμού του, της ανασυγκρότησης του, μια μεγάλη συζήτηση για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.

Αναφερόμενος στο μετρό Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέβαλε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος (ο κ. Μητσοτάκης) ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών ζήτησε αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό. Υποθέτω, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να διεκδικήσει, θέλησε να προσπαθήσει να τα αποκομίσει από τις αποζημιώσεις από την καθυστέρηση στο μετρό, που οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί».

Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.

«Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη»

«Και διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», συμπλήρωσε

Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου».

«Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε:

«Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Λύση για τα πλεονάσματα χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε».

«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τη Novartis και το αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής:

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και όχι σκευωρία. Υπάρχει και έρευνα του FBI. Να μιλήσουμε και για τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που μιλούσαν για εσωτερική ενημέρωση από τις τότε κυβερνήσεις.

«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια, ότι του ταιριάζει για να μάθει ο ελληνικός λαός και το σκάνδαλο και τη σκευωρία».

Για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για τις ελαφρύνσεις που θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε χάσει τις εκλογές! Και εφόσον είχε πετύχει τη μείωση των πλεονασμάτων που δεν διεκδικούσε καθώς τις είχε πρόσφατα υπογράψει ο ίδιος! Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε για την ερώτηση και προχώρησε σε μία ανάλυση του θέματος του χρέους από το 2010.

Για το Ελληνικό ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την επένδυση. Εμείς θέλουμε επενδυτές, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν υπάρχουν κανόνες, απάντησε. «Δε θέλουμε αρπαχτές, θέλουμε επενδύσεις με προστιθέμενη αξία» σημείωσε και υποστήριξε ότι επί των ημερών του είχαμε ρεκόρ σε επενδύσεις.

Η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και η απλή αναλογική ήταν τα επόμενα θέματα. Δήλωσε ότι για τα μεγάλα θέματα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 βουλευτές. Υπενθύμισε, μάλιστα, το προηγούμενο με τη δική του πρόταση για την ανάδειξη του Προκόπη Παυλόπουλου παρότι το 2015 μπορούσε να προτείνει όποιον επιθυμούσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δε μπορεί να είναι κομματάρχης της εκάστοτε πλειοψηφίας, είπε χαρακτηριστικά. Καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα, προσέθεσε.

Για το πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου δήλωσε δικαιωμένος. «Είναι ένας καλός Πρόεδρος, δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του» υπογράμμισε.

Σχετικά με τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το ρόλο που έπαιξε η συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε δύο φορές υπερήφανος γιατί δεν υποχώρησε στο πολιτικό κόστος και έλυσε έναν γόρδιο δεσμό της εξωτερικής πολιτικής.

«Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει ενώ ήδη εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, το οποίο θα βρουν μπροστά τους όσοι επένδυσαν στις αντιδράσεις» προέβλεψε.

Για τις επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη είπε ότι η μεσαία τάξη είδε ελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, υπενθυμίζοντας τα όσα είχε πει στην προηγούμενη και τελευταία παρουσία του στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη λέγοντας ότι τα μέτρα Μητσοτάκη ενισχύουν τις ανώτερες τάξεις.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για την ευθύνη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα και το αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα οι φοροαπαλλαγές. Ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη, καθώς είχε τον συντονισμό και χαρακτήρισε υπερβολικές τις προσδοκίες που καλλιεργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ και η οργή του πολίτη θα είναι διπλάσια, ήταν η εκτίμησή του.

Μόνος του έθεσε στον εαυτό του το επόμενο ερώτημα: αν έκανε το ίδιο το 2015. Το 2015 δεσμευθήκαμε να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους έναν άλλο δρόμο και το κάναμε, δήλωσε.

Για τη Νομική Πατρών είπε ότι η απόφαση της νέας κυβέρνησης είναι ακατανόητη. Με χιούμορ επιχείρησε να απαντήσει για την εθνική οδό Πατρών- Πύργου εκφράζοντας την ελπίδα να μη γίνει ανέκδοτο όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Σπέκουλα χαρακτήρισε το θέμα των μετακλητών, συγκρίνοντας τους μετακλητούς που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός και εκείνους που είχε η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου πριν τις εκλογές.

Για την αγορά διαμερίσματος στο Παρίσι από τη σύζυγο του πρωθυπουργού είπε ότι η ερώτηση θα έπρεπε να τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Πόσο θα πάμε, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο που επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει σε 12 ΔΕΘ. Όσο αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός. Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έκλεισε έναν κύκλο βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και έχοντας πλέον ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του επιπέδου του 4%.

«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε όταν πήγαμε από το 3% στο 33%, για να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, επιμένοντας στην ανάγκη μετεξέλιξης.

«Οι απαντήσεις δεν αφορούν μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους προοδευτικούς πολίτες τους οποίους πολύ σύντομα θα καλέσουμε να πλαισώσουν τις τάξεις μας» ανακοίνωσε.

Σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας έκανε λόγο για επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα στα Εξάρχεια, που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτες τις σπείρες των παρανόμων. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ρίχνει λάδι στη φωτιά, διευκρινίζοντας πως δε θέλει να γίνεις μάντης κακών.

Στο σημείο αυτό δέχθηκε ερώτηση για την εξωθεσμική λειτουργία του λεγόμενου Ρασπούτιν:

«Το φάρμακο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Η Novartis εξελίσσεται σε διπλό. Σε σκάνδαλο φαρμάκου και σε σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού. Διάβασα τα κύρια άρθρα εφημερίδων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η μία παροτρύνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εξεταστική και ρεβανσισμό και ή άλλη να μην το κάνει. Θέλω να ευχηθώ στον κ. Μητσοτάκη καλά ξεμπερδέματα και να του πω είμαι εδώ. Είμαστε εδώ, όπως λέει και στο σύνθημα».

Για την πολιτική του στην Ευρώπη είπε ότι θα ήθελε να είναι το σημείο συνάντησης της παραδοσιακής Αριστεράς με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σε ερώτηση για τα εργασιακά είπε ότι η κυβέρνηση κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος και την προστασία της εργασίας με βάση τις εντολές του ΣΕΒ.

«Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια δημόσια επιχείρηση για να την πουλήσεις και ο κ. Χατζηδάκης ξέρει καλά να το κάνει αυτό, το έκανε και με την Ολυμπιακή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τη ΔΕΗ.

Απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της επιχείρησης και επέρριψε τις ευθύνες στην αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων του ρεύματος από πολίτες που έχασαν την οικονομική τους δυνατότηα από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε κοινωνική πολιτική και κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό της επιχείρησης ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αυξήσει το κόστος για τα νοικοκυριά.

Με βάση αυτό το σκεπτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση κυβέρνηση Μητσοτάκη πως προετοιμάζει μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που έχουν αξία, επιβαρύνοντας ταυτόχρονα τον καταναλωτή.

Ο κ. Χατζηδάκης να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να δει τους μικρομεσαίους που χρωστούν και στις 26 Σεπτεμβρίου θα κλείσουν, ήταν το μήνυμά του προς τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από τη βάση και αν τελικά θα γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ:

«Έχω διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στα πολιτικά πράγματα. Δε με αφορά το να δημιουργήσουμε ένα κόμμα αρχηγικό. Η Αριστερά πρέπει να ενισχύσει το οργανωτικό της μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο πηγαίνουμε με στοχευμένα βήματα. Το επόμενο διάστημα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Ήδη έχουμε αναδείξει τη σύγκλιση με την Προοδευτική Συμμαχία και όλους τους πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες μας. Πολιτική διακήρυξη μέχρι τέλους του μήνα και από αρχές Οκτωβρίου καμπάνια εγγραφής νέων μελών για τρεις μήνες. Η πορεία θα μας δείξει τα αποτελέσματα».

Χαρακτήρισε ειλικρινή τη σχέση του με τον Γιάννη Μπουτάρη, λέγοντας ότι δεν είναι ένας άνθρωπος που μπαίνει σε πλαίσιο. «Στην προσπάθεια να χτίσουμε ένα ριζοσπασικό και προοδευτικό κόμμα θα έχω την ευκαιρία να συναντώ πρόσωπα όπως ο Γιάννης Μπουτάρης».

Υπερασπίστηκε την ανάγκη των αιτιολογημένων απολύσεων λέγοντας πως το μέτρο λειτουργεί αποτρεπτικά στις απολύσεις. «Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Βρούτσης νομοθετούν με βάση τις εκλογές του ΣΕΒ».

Ήταν ο ανένδοτος κατά της διαπλοκής αυταπάτη, ακολούθησε το επόμενο ερώτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με το μιντιακό κατεστημένο, επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Και συνέδεσε τις διαχρονικές σχέσεις των άλλων κομμάτων με επιχειρηματίες τη σπουδή για τις αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα, ούτε ο Τσίπρας θα ήταν Τσίπρας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια πορεία αλληλεπίδρασης που δε μπορεί κανείς να ξεχωρίσει» απάντησε για τη σχέση του με το κόμμα και την Κουμουνδούρου.

Για το σκοπιανό έκανε για μία ακόμη φορά τον διαχωρισμό σε ακραίους πολίτες και παραπλανημένους. Απευθύνθηκε στους τελευταίους ζητώντας του να αξιολογήσουν εκ νέου τη συμφωνία των Πρεσπών και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση της ΝΔ πριν και μετά τις εκλογές. Επισήμανε μάλιστα πως η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία και μίλησε για πολιτική απάτη που καλλιέργησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο σημείο αυτό τέθηκε και το περιεχόμενο της επιστολής Κοτζιά και τις σχέσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν θα καλέσει τον πρώην υπουργό Άμυνας στη δημιουργία της νέας παράταξης.

«Τι θυμηθήκατε τώρα;» ξεκίνησε την απάντησή του ο πρώην πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται πλέον για την επιστολή Κοτζιά. Χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο Κοτζιά στη συμφωνία των Πρεσπών, διευκρίνισε όμως ότι δε θα προχωρούσε αν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης παρά τη διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου.

«Από τη στάση και μόνο σε αυτό το θέμα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας διαμόρφωσε την τοποθέτησή του στην πολιτική γεωγραφία. Δε μπορεί να συγκαταλέγεται στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» σημείωσε για τον Πάνο Καμμένο.

Για τα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια και πολιτική χωρίς πυξίδα. Την ίδια αντιμετώπιση απέδωσε και στα ΜΜΕ σχετικά με το βάρος που έδιναν στο θέμα πριν και μετά τις εκλογές και την κυβερνητική αλλαγή.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την πολιτική επιλογή κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, υποστηρίζοντας ότι ιδιώτες κατασπαταλούσαν δημόσιους πόρους. Αναγνώρισε, όμως, ότι η κυβέρνησή του δε μπόρεσε να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες της συμπρωτεύουσας.

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο θέμα της Eldorado Gold: «Προσπαθήσαμε να κινηθούμε στο θέμα της νομιμότητας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να συνδυαστεί η παραγωγική δραστηριότητα με τον σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν έχει αποδειχθεί ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις. Εδώ δεν προχωρούν απλά, αλλά επιδοτούν την δραστηριότητα του ιδιώτη. Αυτό το θέμα με ξεπερνά. Θεωρώ ότι ήταν λάθος, μια αστοχία του κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει στα σοβαρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Σε ερώτηση για τα θετικά στοιχεία της κυβέρνησης ανέφερε πως είναι θετικό πως η κυβέρνηση θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών και θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική που είχε αναπτύξει ο ίδιος με Αίγυπτο και Ισραήλ.

«Θετικό είναι επίσης πως ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει ότι παρέλαβε χάος, γιατί παρέλαβε μια οικονομία σε ράγες» συμπλήρωσε την απάντησή του.

Επανερχόμενος στα θέματα της Κεντροαριστεράς είπε ότι ως όρος υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατάφερε και έκανε το ΠΑΣΟΚ αντίπαλο πόλο στη δεξιά, σημείωσε. Σήμερα η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στη δεξιά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άλλος πόλος της ευρύτερης Αριστεράς. «Δεν έχουμε επιδίωξη να μονοπωλήσουμε, θα επιδιώκουμε πάντα τη σύγκλιση με αμοιβαίο σεβασμό από το κέντρο μέχρι την Αριστερά» ξεκαθάρισε.

«Θέλουμε να έχουμε μια υγιή σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις αυτού του χώρου. Εμείς δημιουργούμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη της ευρύτερης Αριστεράς» ολοκλήρωσε το σκεπτικό του.

Με αφορμή νέα ερώτηση για τα εσωκομματικά είπε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται με συντροφικότητα. Απέφυγε όμως να απαντήσει αν θα προτέινει ξανά για γραμματέα τον Πάνο ΣΚουρλέτη, λέγοντας πως όλα αυτά θα απαντηθούν στη διάρκεια της προσυνεδριακής πορείας.

Το επόμενο ερώτημα αφορούσε στην απουσία αυτοκριτικής: «Δεν είστε δίκαιος. Έχουν ειπωθεί πολλά. Ακόμα κι αν φταίνε τα μέσα ενημέρωσης όπως είπατε ότι λέμε φταίμε εμείς για τις σχέσεις που είχαμε με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μεγάλη νίκη των αντιπάλων μας. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να υπάρξει μία διαδικασία απολογισμού για να γίνουμε καλύτεροι και να επανέλθουμε στη διακυβέρνηση στην επόμενη εκλογική μάχη».

Για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού. Δεν μετανιώνω που δεν προχώρησα σε μετωπική σύγκρουση. Η συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν ένα βήμα μπροστά».

Αποδέχθηκε όμως τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας έτσι το θέμα του Νίκου Φίλη.

«Δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα σήμερα, αφορά στο χθες» απάντησε για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και μίλησε για εμμονές πολιτευτών της ΝΔ.

Σε άλλη ερώτηση για τη Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν έκανα ως πρωθυπουργός και δεν θα κάνω κριτική και παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν έπραξαν το ίδιο, ο κ. Σαμαράς έχει απειλήσει με μηνύσεις όλους σχεδόν τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. Οι απειλές αυτές αποτελούν παρέμβαση στο έργο τους.
Δεν μπορεί πάντως να υπάρχει α λα καρτ σκευωρία, να είναι σκευωρία όταν αποκαλύπτεται η υπόθεση και να μην είναι όταν αποφασίζεται να τεθούν οι υποθέσεις στο αρχείο».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδαλιάς: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η θωράκιση της χώρας έναντι των πυρκαγιών»

Epi Trimi

Μητσοτάκης: Θα δει την Τρίτη τον πρόεδρο της UEFA και τον αντιπρόεδρο της FIFA

Epi Trimi

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: «Η αλήθεια θα λάμψει μέχρι τέλους»

Epi Trimi

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Υγεία

Epi Trimi

Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ δίνει αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis

Epi Trimi

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ και Κόντε!

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies