Τους πρόθυμους που μπορεί να έχει δίπλα του ως “πιστά σκυλιά”, στην πορεία του στο μέλλον, επιλέγει από τώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρώτο ξεκαθάρισμα ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε το 2015 όταν αποχώρησαν Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αλέκος Λαφαζάνης κ.λπ. Το επόμενο ξεκαθάρισμα είναι σίγουρο ότι θα γίνει όταν θα έρθει η εκλογική ήττα και θα φουντώσουν οι γκρίνιες. Τότε θα υπάρξει και ουσιαστική αμφισβήτηση της πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε κι αυτός θα κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να αντικαταστήσει παλαιά στελέχη που δεν θέλει να έχει δίπλα του.

Αυτή την ώρα σύμφωνα με το in.gr, φτιάχνεται μια ομάδα «τσιπροφυλάκων», μπαρουτοκαπνισμένων, οι οποίοι θα είναι και ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ όταν επιστρέψει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ο Τσίπρας ελέγχει το κόμμα, έχοντας εκεί τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά θέλει να ελέγξει ακόμη περισσότερο και το περιβάλλον που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ακόμη και με στελέχη που προέρχονται από άλλους χώρους, όπως ο Αγγελος Τόλκας και ο Θάνος Μωραϊτης.

Στον σκληρό πυρήνα εξουσίας του Τσίπρα βρίσκονται βεβαίως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Ράνια Σβίγγου, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας, ο αναβαθμισμένος Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου.

Επίσης, ο διπλωματικός του σύμβουλος, κ. Καλπαδάκης, ο Δ. Λιάκος επί των οικονομικών, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Κώστας Στρατής και οι Γιώργος Βασιλειάδης και Νάσος Ηλιόπουλος, ο Στάθης Γιαννακίδης και ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Χρίστος Σίμος.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους «τσιπροφύλακες» έχουν πιάσει ήδη πόστα εξουσίας ενώ ακολουθούν κι άλλοι που θα φανούν και στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές και για τις ευρωεκλογές.

Ολοι οι παραπάνω θεωρούνται αυτό που λέει ο λαός «πιστά σκυλιά», που θα βγάλουν δηλαδή τη δουλειά για τον πρωθυπουργό, και τώρα και μετά από την αντιπολίτευση.

Αγνωστο είναι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας με τα παλαιότερα στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο Νίκος Παππάς (που έχει κάνει πίσω και είναι πιο μακριά από το Μαξίμου), η Ολγα Γεροβασίλη, ο Θανάσης Καρτερός, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Ρένα Δούρου κ.λπ.

Πάντως, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει προς ώρας να κάνει αυτό που κάνουν συνήθως οι ηγέτες που είναι και ανασφαλείς. Να βρίσκει στελέχη κατώτερα από τον ίδιο, που δεν θα τον αμφισβητούν και που θα ακολουθούν τις οδηγίες του κατά γράμμα, προστατεύοντάς τον και στις δύσκολες ημέρες.