CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Το πρώτο Eurogroup του Σταϊκούρα μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι

Το χθεσινό ηχηρό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους, προκειμένου να πετύχουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» αποτελεί την καλύτερη δυνατή ασίστ για τη σημερινή πρεμιέρα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup.

Στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ο κ. Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους κεντρικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι ακολουθούν τη σύσταση του κ. Ντράγκι, και θα ενημερώσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβότερων 2,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Το σχετικό γραπτό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τον προκάτοχό του, EFSF αναμένεται να αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου και η Ελλάδα να εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να τονίσει στους συναδέλφους του ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας, η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και η σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις με παρεμβάσεις φιλικές προς την ανάπτυξη και μέσα στα όρια του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει στη φαρέτρα του σειρά θετικών εξελίξεων που σημειώθηκαν το τελευταίο δίμηνο, όπως η πλήρης άρση των capital controls, το ξεμπλοκάρισμα των αποκρατικοποιήσεων του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών και του Ελληνικού, η εντυπωσιακή μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η θεαματική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Πάνω σε αυτή τη βάση θα επιδιώξει να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους υπουργούς Οικονομικών της υπόλοιπης ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προτού θέσει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το Eurogroup δεν μπορεί να παραβλέψει την ανάγκη δράσης για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ιδίως μετά τη χθεσινή επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στο 1,1% από 1,2% φέτος και στο 1,2% από 1,4% το 2020. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για τις δημόσιες επενδύσεις, με την οποία θα ανοίξει η αυλαία της σημερινής συνεδρίασης, αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον και δίνει λαβή στην ελληνική πλευρά να θέσει το ζήτημα της αξιοποίησης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) για επενδυτικούς σκοπούς, ώστε να μειωθεί έτσι εμμέσως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2020. Η ατζέντα του Eurogroup προβλέπει ότι «οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ευρωζώνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις. Η συζήτηση θα έχει ως στόχο να προωθήσει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών σχετικά με την επανεξέταση των δαπανών και τη διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων».

Επαφές στο περιθώριο του Eurogroup, ενόψει 4ης αξιολόγησης

Πέρα από τις διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τις διαθέσεις σημαντικών Ευρωπαίων αξιωματούχων έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης και του σχεδιασμού της, λίγες μόλις ημέρες προτού ανοίξει επισήμως η αυλαία της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί σήμερα με την Πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Έλκε Κένιγκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Πιέρ Χάιλμπρον και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Αύριο ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο περιθώριο της συνάντησης θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών πιάνουν δουλειά στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα και ακολουθούν μια εβδομάδα αργότερα οι επικεφαλής τους, ενώ παράλληλα στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή του ΔΝΤ στη χώρα μας για την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου. Η έκθεση αυτή ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, πριν από την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ολοκληρωθεί η έκθεσή τους προτού αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Νοεμβρίου, αλλά η δημοσιοποίησή της είναι πολύ πιθανό να γίνει μετά την ημερομηνία αυτή. Στο μεταξύ, χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι ο διεθνής οργανισμός ανέκαθεν θεωρούσε φιλόδοξο και τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Ελλάδας τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα όσα ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι

Τελικά ο σούπερ Μάριο δεν έκανε πίσω στις αρχικές του προθέσεις. Παρά τις πιέσεις να δοθεί έμφαση στην δημοσιονομική πειθαρχία με τίμημα μία πιθανή (όσο ποτέ άλλοτε) ύφεση, εντούτοις δεν πτοήθηκε και παρουσίασε ένα ισχυρό πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα μπορεί για την ώρα να μην είναι από τους άμεσους κερδισμένους, δεδομένου ότι στο ορατό μέλλον η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αφού αυτά δεν έχουν επενδυτική αξιολόγηση, εντούτοις αφενός ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί σχετικά σύντομα και αφετέρου θα δει το κόστος χρήματος, όπως αυτό εκφράζεται από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρούν σημαντικά, κάτι που ήδη έγινε μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι. Το 10ετές υποχώρησε και κάτω από το 1,5%.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, προχώρησε σε αυτό που πίστευε θέλοντας να γράψει ιστορία, παρά να συμβιβαστεί υποχωρώντας στις πιέσεις για άλλο μείγμα πολιτικής.

Έτσι λοιπόν κλειδώνει τα επιτόκια στο μηδέν και υπόσχεται απεριόριστη ρευστότητα στο σύστημα και το κυριότερο ίσως, χωρίς χρονικό περιορισμό, δηλαδή ίσως και για… πάντα. Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,5%, από -0,4% και ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την 1η Νοεμβρίου, με τις αγορές ομολόγων να ορίζονται σε 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Πρόκειται για ένα νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) χωρίς «ταβάνι», αφού δεν δόθηκε χρονικός ορίζοντας ενώ δεν αποκλείστηκε και η αλλαγή του κανόνα του 33% για να αυξηθεί το εύρος των επιλέξιμων τίτλων. Παράλληλα, η ΕΚΤ εφαρμόζει μέτρα για να «αποζημιώσει» τις τράπεζες, αφενός χαλαρώνοντας τους όρους για τα μακροπρόθεσμα δάνεια TLTRO και αφετέρου εξαιρώντας την πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών από το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.
Στην τελευταία μεγάλη του παράσταση από τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός μίλησε για όλους και για όλα. Μπορεί να μην έκανε τη μεγάλη έκπληξη αλλά καθησύχασε τις αγορές πριν δώσει τη σκυτάλη στην Κριστίν Λαγκάρντ. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ζητήσει από τις πλεονασματικές χώρες (βλ. Γερμανία) να προχωρήσουν σε δημοσιονομική χαλάρωση για να τονώσουν τη ζήτηση πριν είναι αργά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, είπε ότι το QE θα διαρκέσει για όσο κριθεί απαραίτητο έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αντίκτυπος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και θα τερματιστεί λίγο πριν ξεκινήσει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων.

Όμως την ίδια ώρα, η Ευρωτράπεζα άλλαξε τη ρητορική της για τα επιτόκια. «Εκτιμούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα υφιστάμενα ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δούμε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό να συγκλίνουν δυναμικά προς ένα επίπεδο επαρκώς κοντά αλλά χαμηλότερα από το 2%», ανέφερε ο Ντράγκι στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Η αλλαγή πλεύσης δείχνει ότι ο Ιταλός χρησιμοποίησε τελικά τις λεπτομέρειες για να πει όσα δεν του επέτρεπαν οι πιέσεις που δεχόταν από την γερμανική πλευρά. Ουσιαστικά, ο Ντράγκι είπε στη συνέντευξη τύπου ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «κλειδωμένα» για περίπου δύο χρόνια ακόμη. Διότι σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019 και θα υποχωρήσει στο 1% το 2020 πριν ανακάμψει στο 1,5% το 2021. Κατά συνέπεια, η όποια συζήτηση για τα επιτόκια δεν πρόκειται να γίνει πριν τα μέσα του 2021.

Στο νέο QE δεν «χωράει» η Ελλάδα αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα ωφεληθεί έμμεσα από τη μείωση των αποδόσεων, ενώ δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να προλάβει να ενταχθεί και επισήμως. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο την επιστροφή στην κατηγορία «επενδυτική βαθμίδα» μέσα στο 2020, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι με τα σημερινά όρια του 33% στα ομόλογα που μπορεί να έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ επί του συνόλου του χρέους μιας χώρας-μέλους, το QE θα «τρέξει» για περίπου 12 μήνες.

Όμως ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του κανόνα που σημαίνει ότι η ποσοτική χαλάρωση μπορεί να διαρκέσει έως και το 2021, αυξάνοντας τις πιθανότητες εισόδου των ελληνικών τίτλων.

Η πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων και των ανακοινώσεων Ντράγκι από τις αγορές ήταν πολύ θετική, στέλνοντας σε νέα «βουτιά» τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης και σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές του οποίου η απόδοση υποχώρησε κάτω από το 1,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταχυ-σφαγείο στην εστίαση! «Βροχή» λουκέτων, σε κίνδυνο ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι

Στέφανος Νικήτας

Ανησυχία για το bitcoin και το ξέπλυμα χρήματος – Ρυθμιστικό πλαίσιο ζήτησε η Λαγκάρντ

Στέφανος Νικήτας

«Καμπανάκι» από Λαγκάρντ: Υπάρχει ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη αν το lockdown τελειώσει τον Μάρτιο

Panos Davakis

Η χειρότερη επίδοση όλων των εποχών για το “Ελ. Βενιζέλος”! Στα τάρταρα η επιβατική κίνηση το 2020

Panos Davakis

Ο προϋπολογισμός στα… βράχια! Τρόμος στην κυβέρνηση για τον εκτροχιασμό της οικονομίας λόγω του παρατεταμένου «λουκέτου» στην αγορά!

Στέφανος Νικήτας

Η «ψευδαίσθηση σωτηρίας» από τα δίχως νόημα lockdown οδηγεί στη χρεοκοπία το 50% των επιχειρήσεων εστίασης! 500.000 Έλληνες μένουν στον δρόμο

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies