CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Η Μιμή Ντενίση θα κάνει ταινία τη Σμύρνη με διεθνές καστ

Για την προσπάθειά της να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το επιτυχημένο θεατρικό έργο της «Σμύρνη μου αγαπημένη» μίλησε στον «Εθνικό.Κήρυκα» της Νέας Υόρκης η δημοφιλής Ελληνίδα ηθοποιός, Μιμή Ντενίση.

Η κ. Ντενίση προανήγγειλε μια φιλόδοξη παραγωγή, με ισχυρούς χρηματοδότες, σημαντικό καστ και μηνύματα τα οποία θα υπερβαίνουν μια απλή ιστορική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή: Αφενός θα παρουσιάσουν την ιστορία της πόλης πριν από τα τραγικά γεγονότα και αφετέρου θα στείλουν το μήνυμα για τη σημερινή προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, η κ. Ντενίση αποκάλυψε την πρόθεσή της να συμπεριλάβει στην ταινία και ηθοποιούς από την Ομογένεια ενώ τόνισε κατηγορηματικά πως ο κινηματογράφος και η τηλεόραση μπορούν να διαδόσουν την πραγματική Ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπως ακριβώς συνέβη με το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα.

Η κ. Μιμή Ντενίση.

Κυρία Ντενίση, κατ’ αρχήν να μιλήσουμε για την προσπάθειά σας να μεταφέρετε ένα θεατρικό έργο που αγαπήθηκε όσο λίγα στην Ελλάδα, την «Σμύρνη μου αγαπημένη», στη μεγάλη οθόνη.

Η παράσταση έσπασε όλα τα ρεκόρ στο ελληνικό θέατρο. Σε μια μικρή χώρα, το να ξεπεράσουμε το ένα εκατομμύριο εισιτήρια είναι πρωτοφανές. Αυτή η επιτυχία με έκανε να σκεφτώ ότι θα έπρεπε να απευθυνθεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό, και όχι μόνο ελληνικό. Φυσικά δεν ήταν μόνο τα εισιτήρια, αλλά κυρίως η συγκίνηση που προκάλεσε, οι αντιδράσεις που είδα από Ελληνες και ξένους.

Αντιδράσεις που δεν είχαν καμία διαφορά, είτε επρόκειτο για έναν απλό άνθρωπο, είτε έναν πολιτικό, είτε έναν βασιλιά, είτε έναν κληρικό. Ολοι αντιδρούσαν το ίδιο. Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που μπορεί να συγκινήσει οποιονδήποτε άνθρωπο, οποιασδήποτε κοινωνικής τάξης και εθνικότητας, γιατί δεν είναι μόνο μια ελληνική ιστορία του παρελθόντος, αλλά μια ιστορία που επαναλαμβάνεται ακόμη και σήμερα, με την Συρία και τους πρόσφυγες.

Η πρόταση μου ήρθε από τον Τζόσεφ Σαμάν (Joseph Samaan), έναν πολύ σημαντικό επιχειρηματία, που έχει την εταιρεία Tanweer. Πρόκειται για την εταιρεία που κάνει τη διανομή όλων των αμερικανικών ταινιών σε Ελλάδα, Μεσόγειο και Ανατολή, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Συρία.

Υπάρχει λοιπόν μια ταύτιση….

Ακριβώς! Η ταύτιση αυτή που έκανε στο μυαλό του με το τότε και το τώρα, ήταν ίσως η αφορμή να μου προτείνει να κάνουμε την ταινία.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη»;

Κατ΄αρχήν, ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστης, κάτω από ορισμένες δύσκολες συνθήκες της πατρίδας του. Αυτό είναι το κυριότερο μήνυμα. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια και να δηλώνουμε αδιάφοροι.

Απεναντίας, νομίζω ότι οι Ελληνες, παρ’ όλη την κρίση, παρότι περνάμε μια από τις χειρότερες περιόδους, έδειξαν πολύ μεγάλη γενναιοδωρία και ανθρωπισμό, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που έκλεισε τα σύνορά της. Δεν μιλάω για το Κράτος εδώ, μιλάω για τον κόσμο.

Οι εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης θα «ζωντανέψουν» και θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, μέσω της ταινίας.

Δώστε μας μερικά στοιχεία για το καστ. Εχουμε ακούσει για ονόματα… «ηχηρότατα»…

Το καστ είναι διεθνές. Δεν έχω ολοκληρώσει την διανομή, είμαι ακόμη σε συζητήσεις. Θα έχουμε Ελληνες ηθοποιούς από την «αφρόκρεμα» του ελληνικού θεάτρου, μεγάλους stars Τούρκους για τους ρόλους των Τούρκων, όπως επίσης και διεθνή ονόματα, σαν την Βανέσα Ρεντγκρέιβ, που παίζουν τους ρόλους των Αμερικανών, των Αγγλων κ.λπ.

Είναι μια ταινία που μιλάει για αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα, που είναι το προσφυγικό. Μιλάει για μια σελίδα της ελληνικής Ιστορίας άγνωστη στο πλατύ κοινό και προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά, με πάρα πολύ πάθος αλλά όχι εμπάθεια.

Θεωρείτε σωστή την αίσθηση πως η επαφή των Ελλήνων με τη Σμύρνη εστιάζεται κυρίως στην τραγικότητα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με όλες τις συνέπειες και τους συμβολισμούς, αλλά όχι με τη Σμύρνη καθαυτή, την καθημερινότητά της και το τι αντιπροσώπευε;

Ο πόνος των ανθρώπων που έφυγαν από εκεί ήταν τεράστιος και, όπως οι Αρμένιοι αλλά και οι Εβραίοι αργότερα, δεν ήθελαν να μιλάνε πολύ για αυτό. Το έχω παρατηρήσει από απογόνους προσφύγων, που έχω συναντήσει. Παρόλα αυτά, πιστεύω απόλυτα ότι προστατεύεις το παρόν και το μέλλον σου όταν γνωρίζεις το παρελθόν σου.

Η Ιστορία της Σμύρνης πρέπει να γίνει γνωστή. Οχι όμως ξεκινώντας από την καταστροφή, αλλά όπως είναι το έργο, που ξεκινάει από το 1916 και αντιλαμβάνεται ο θεατής τι ήταν αυτή η «μαγική πόλη» που λέμε. Η Σμύρνη ήταν μια αντίστοιχη Νέα Υόρκη. Πολυπολιτισμική, δεχόταν κάθε εθνικότητα, κάθε θρησκεία και όλοι ζούσαν μια πολύ αρμονική ζωή. Συνεπώς, η ταινία θα εστιάσει στη σημαντικότητα της πόλης, που είχε κουλτούρα, μουσική παράδοση, μαγειρική, μοδα από όλο τον Κόσμο και τρομερό εμπόριο.

Επίσης, βλέπουμε πώς μέσα από τα οικονομικά συμφέροντα και τις πολιτικές ίντριγγες, κυρίως των Ευρωπαίων, αλλά και τα λάθη των κυβερνήσεων της Ελλάδας, πέρα από τον τουρκικό εθνικισμό, έφτασε στην καταστροφή και χάθηκαν 3.000 χρόνια Ιωνικού Πολιτισμού. Οι Εβραίοι έχουν προσπαθήσει πολύ για να γίνει γνωστό το Ολοκαύτωμα – και καλά έχουν κάνει. Το Ολοκαύτωμα κυρίως έγινε γνωστό μέσα από ταινίες, σειρές και θεατρικά έργα. Οι Αρμένιοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επίσης έχουν προσπαθήσει να γίνει γνωστή η Αρμενική γενοκτονία. Εμείς… τίποτα.

Το καστ της θεατρικής παράστασης «Σμύρνη μου αγαπημένη» που, παρά την κρίση, έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα επιπλέον πλεονεκτήματα που θα σας δώσει η εικόνα της μεγάλης οθόνης, σε σχέση με το θεατρικό έργο, για την παρουσίαση αυτής της ιστορίας;

Πρώτον, την παράσταση την έκανα όλη με 3D, γιατί η Καταστροφή της Σμύρνης δεν μπροεί να γίνει με απλά σκηνικά. Ηθελα εικόνα. Ηδη πηγαίναμε προς σινεμά δηλαδή. Το σινεμά μού δίνει τη δυνατότητα να βάλω ρόλους που είχα στο θέατρο, οι οποίοι ήταν κομβικοί σε αυτήν την ιστορία. Ετσι βλέπουμε τον Αμερικανό πρόξενο, Χόρτον, που ήταν φοβερά φιλέλληνας. Αυτός είναι ένας σπουδαίος πολιτικός ρόλος για έναν μεγάλο σταρ, Αγγλο ή Αμερικανό ηθοποιό.

Επίσης, υπάρχει η Λαίδη Γουίταλ, που ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος της κοινωνίας των Λεβαντόριων, που ενσαρκώνει η Βανέσσα Ρεντγκρέιβ. Ακόμη, ο πατέρας του Ωνάση και ο Ωνάσης μικρός, ως έφηβος. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, που έγινε μάρτυρας. Είναι ρόλοι που αναφέρονταν στο θεατρικό αλλά δεν μπορούσες να το διευρύνεις κι άλλο, ήμασταν ήδη 35 άτομα.

Οι τοποθεσίες, τα σπίτια και οι σκηνές της καταστροφής, έχουν άλλη δυνατότητα με την εικόνα. Ισχύει το ρητό ότι «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Για αυτό και η ταινία θα γυριστεί στην Λέσβο, την Μυτιλήνη που έχει πολλά σπίτια παρόμοια με της Σμύρνης, αφού είναι απέναντι και η αρχιτεκτονική είναι ίδια. Εσωτερικά γυρίσματα θα γίνουν στην Αθήνα, κάποια άλλα σε τουρκικές μεριές στην Κύπρο, ενώ η αρχή της ταινίας θα είναι στη Νέα Υόρκη.

Από τη συνάντηση για την Σμύρνη: Κορνήλιος Κορνηλίου Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου στον ΟΗΕ, Σωτήρης Πολύζος, Πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας, Τζον Κατσιματίδης, Μιμή Ντενίση, Πριγκίπισσα Κατερίνα, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε στο τελικό καστ «δικούς μας», ομογενείς ηθοποιούς;

Βεβαίως και υπάρχει αυτή η σκέψη, απλώς ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε οντισιόν και σκριν τεστ. Θέλουμε να έχουμε Ελληνες από όλο τον κόσμο: Κύπριους, Ελληνες από το Λονδίνο, Ελληνες από την Ομογένεια εδώ.

Ποια είναι η σχέση σας με την Ομογένεια;

Είναι πολύ στενή. Εχω και οικογένεια εδώ. Ο θείος μου είναι στη Βοστώνη και έχω πολύ αγαπημένα ξαδέλφια και ανίψια, αλλά και πολλούς φίλους. Πάντα θαύμαζα ό,τι έχουν πετύχει οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι, όπως και οι δικοί μου, ξεκίνησαν με τίποτα, αλλά πλέον κάθε γενιά είναι πιο επιτυχημνένη από την προηγούμενη. Μου έκανε εντύπωση, στις συγκεντρώσεις που κάναμε εδώ για την ταινία, πόσοι προέρχονται από την Σμύρνη και τη Μικρά Ασία.

Ο επιφανής επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Ψαρός συζητά με την κυρία Μιμή Ντενίση για το έργο «Σμύρνη μου αγαπημένη» και το δράμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της παραγωγής;

Εμείς έχουμε βάλει σαν στόχο να ξεκινήσουμε γυρίσματα αρχές Απριλίου.  Αυτήν την στιγμή τελειώνουμε με την χρηματοδότηση. Η ταινία είναι υπό την αιγίδα της ΕΕ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί – εκτός από τους ιδιώτες – και από κεφάλαια του ελληνικού και του κυπριακού κράτους. Θέλω να πιστεύω ότι θα στηρίξουν και ομογενείς από εδώ, γιατί είναι ένα εθνικό έργο, μια προσπάθεια να θυμίσουμε μια σημαντική σελίδα της ελληνικής ιστορίας και να μιλήσουμε για ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα.

Υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από την Ομογένεια;

Εγιναν δυο συγκεντρώσεις, ένα γεύμα κι ένα δείπνο, με επίκεντρο την ταινία. Παρόντες ήταν διακεκριμένοι Ελληνοαμερικανοί, Αμερικανοί αλλά και Αρμένιοι. Να σας αναφέρω ενδεικτικά την οικογένεια Κουμάνταρου, τον Τζον Κατσιματίδη, τον Μάικλ Ψαρρό, τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, τον εκδότη του «Ε.Κ.», Αντώνη Διαματάρη και την οικογένεια Αντον, που είναι συγγενείς μου. Στόχος μας είναι να συμβάλουν και οι Ελληνες της Διασποράς.

Πλέον, ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Θα ξαναέρθω σύντομα στη Νέα Υόρκη για την ολοκλήρωση των συμφωνιών συμπαραγωγής, κάποια κάστινγκ αλλά και για μια ομιλία μου στα Ηνωμένα Εθνη, γύρω από το προσφυγικό και τις γυναίκες πρόσφυγες. Εχουμε κάνει αρκετή δουλειά με την στενή φίλη μου, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, και στην Ελλάδα, όπου επισκεφθήκαμε όλα τα Hot Spots. Θέσαμε το θέμα και στην ΕΕ. Είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας για να βρουν οι άνθρωποι αυτοί καλύτερες συνθήκες αλλά και να ανοίξουμε λίγο τα μάτια της Ευρώπης.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαδάκης: «Όταν σκέφτηκα να κάνω παιδί… το παράκανα…» (video)

vaggelio

“Λύγισε” ο Γιώργος Θεοφάνους μιλώντας για την απώλεια της μητέρας του (video)

vaggelio

Σάρον Στόουν: Ποζάρει με μαγιό στα 62 της και το Instagram υποκλίνεται! (photos)

vaggelio

Συγκλόνισε ο Παναγιώτης Φασούλας με το πρόβλημα υγείας του γιου του (video)

vaggelio

“Στην Πάολα δεν νομίζω να έδινα τραγούδια μου” (video)

vaggelio

Κατερίνα Παπουτσάκη: Ποζάρει με κόκκινο μπικίνι και προκαλεί πανικό! (photos)

vaggelio

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies