CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Νταμπίζα μετά την βαριά ήττα από τον ΟΦΗ!

Για τα όσα ακούστηκαν για την ήττα του Παναθηναϊκού, από τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, μίλησε ο Νίκος Νταμπίζας.

Ο τεχνικός διευθυντής των «πράσινων» προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ για να ξεκαθαρίσει τα πάντα. Ο παλαίμαχος αμυντικός μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου επειδή δεν θέλει να υπάρχουν σκιές και ανέλυσε το αγωνιστικό πλάνο του Παναθηναϊκού που οριοθετήθηκε μετά το ματς με τον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Δώνη ενώ έφερε ως παράδειγμα και την ήττα της Γιουβέντους από τη Σπαλ στο Ιταλικό πρωτάθλημα.

Η αρχική τοποθέτηση του Νίκου Νταμπίζα:

«Δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία. Είναι κάτι έκτακτο, πέρα απ’ αυτό που κάνουμε κάθε χρόνο που παρεμπίπτοντος θα γίνει στο τέλος της χρονιάς μέσα στον Μάιο.Ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι εδώ έκτακτα έχει να κάνει με ένα ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα που είτε έχει πάρει μεγάλη έκταση ή μικρή έκταση για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να το αφήσει να αιωρείται. Αυτό έχει να κάνει με ένα ζήτημα που δεν διαπραγματεύεται, δεν αμφισβητείται και δεν είναι υποκειμενικό και αυτό είναι η ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό για την Super League που για τους γνωστούς λόγους διακόπηκε κατά κάποιον τρόπο ή στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουμε με τις όποιες πιθανότητες που είχαμε μέχρι τότε την ευρωπαϊκή μας έξοδο, για τους λόγους που όλοι γνωρίζετε. Υπήρξε μια συζήτηση, που δεν ξέρω αν όλοι μπορούν να αντιληφθούν το πως λειτουργούμε σαν ομάδα. Επειδή ο Παναθηναϊκός είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί συνεχώς με συγκεκριμένα πρότυπα και συγκεκριμένες διαδικασίες, οπότε σε αυτή την εσωτερική λειτουργία αποφασίσαμε μαζί με τον προπονητή να δημιουργηθεί ένα πλάνο για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εναπομείναντα παιχνίδια. Πάντα με γνώμονα και κριτήριο το αγωνιστικό όφελος της ομάδας ομαδικά και ατομικά.

«Να καταλάβει ο κόσμος του Παναθηναϊκού»

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε περισσότερο για ζητήματα αγωνιστικής φύσης κατά κάποιο τρόπο που το υπόβαθρο τους δεν έχει να κάνει με το αθλητικό περιεχόμενο αλλά με ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αξίας. Θα γίνω λίγο πιο αναλυτικός και θα αναφερθώ και σε ονόματα αν και ποτέ για κανέναν αντίστοιχο λόγο στο παρελθόν δεν το έχουμε κάνει έτσι ώστε να εξηγήσουμε και να καταλάβει και ο πιο απλός φίλαθλος του Παναθηναϊκού, αυτός που δεν εκφράζεται μέσα από τα social media, αυτός που κάθεται σε μια γωνιά της Ελλάδος στο καφενείο και ακούει, εισπράττει διάφορες απόψεις, διάφορες αρθρογραφίες, τοποθετήσεις, επώνυμα και ανώνυμα.

Η σκόνη που έχει σηκωθεί για το πως δια χειριστήκαμε αυτόν τον εναπομείναντα στόχο που είχαμε στο κομμάτι της αξιολόγησης της ομάδας είναι συγκεκριμένος και ξεκίνησε από το ματς με τον Απόλλωνα. Το αμέσως επόμενο μετά απ’ αυτό με τον Ολυμπιακό.Αυτή τη στιγμή μιλάμε και αναλύουμε μια απόφαση που πάρθηκε εσωτερικά στο σύλλογο για να γνωρίζει ο κόσμος τα κριτήρια και να αξιολογήσει ώστε να βγάλει τα συμπεράσματα του. Στο ματς με τον Απόλλωνα υπήρχε η τιμωρία του Γιόχανσον, ήταν ο μόνος που είχε πάρει κάρτα με τον Ολυμπιακό, και μπορούσαμε να τον δηλώσουμε με τον Απόλλωνα, τον Άρη, τον ΟΦΗ και τον Ατρόμητο. Επιλέξαμε με την τότε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε αποτελέσματα και διάφορες άλλες παραμέτρους εξωτερικές προς εμάς να δηλωθεί στο ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ.

Με βάση την αντικειμενική δυσκολία των παιχνιδιών και την αξιολόγηση που έγινε θεωρήθηκε πως τα ματς με Απόλλωνα και με τον ΟΦΗ έναντι του Άρη και του Ατρόμητου ήταν διαφορετικής αντιμετώπισης, δυναμικής ώστε οι νεαροί ποδοσφαιριστές που θα έπαιζαν σε αυτό το παιχνίδι αν ήταν να επιλέξουμε να αγωνιστούν με τον Ατρόμητο εκτός έδρας προτιμήσαμε να τους βάλουμε να παίξουν σε ένα μας εντός έδρας. Πάντα για λόγους δικούς μας. Εσωτερικούς όχι εξωτερικούς.

«Ετσι αποφασίσαμε»

Το ίδιο έγινε και στο ματς με τον Άρη όπου ο Ινσούα δέχθηκε κίτρινη κάρτα και κληθήκαμε να τον δηλώσουμε στο ματς με τον ΟΦΗ ενώ και ο Κουρμπέλης είχε δεχθεί κίτρινη κάρτα με τον Απόλλωνα. Στην επιλογή που κάναμε οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν να απουσιάσουν με τον ΟΦΗ και επιλέχθηκε να παίξουν με τον Ατρόμητο έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πως μπορεί ένας ποδοσφαιριστής, που δεν έχει πολλά παιχνίδια στα πόδια του, να αντιμετωπίσει μια ομάδα όπως είναι ο Ατρόμητος εκτός έδρας από μια ομάδα όπως είναι ο ΟΦΗ εντός έδρας. Αυτό όσον αφορά την επιλογή των ποδοσφαιριστών και την επιλογή για τα παιχνίδια που επιλέχθηκαν να απουσιάσουν.

Στο ματς με τον Απόλλωνα έπαιξε και ο Κότσαρης τερματοφύλακας, ο Αποστολάκης, ο Στάικος, παιδιά που ναι μεν είχαν κάποιες συμμετοχές αλλά ειδικότερα η συμμετοχή του Κότσαρη ήταν η πιο παράξενη με το ειδικό βάρος και λόγω θέσης και λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.Φτάνοντας στο ματς με τον Άρη όπου είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα στο ματς με τον ΟΦΗ επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που εμείς επικοινωνούμε εσωτερικά και με βάση τον σχεδιασμό, σας δηλώνω ξεκάθαρα, ότι στον αρχικό σχεδιασμό, μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα όταν επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πολιτική να έχει πάνω κάτω τον χαρακτήρα του ματς με τον Απόλλωνα.

Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα αποφάσισε ο προπονητής αναγκάστηκε μέσα σε εισαγωγικά, από το πως μπορεί να ερμηνευτεί η παρουσία μιας ειδικής θέσης στο ποδόσφαιρο, όπως είναι αυτή του τερματοφύλακα και διαφοροποίησε τις αρχικές του σκέψεις και μπήκε στη διαδικασία να εμπιστευτεί τον βασικό γκολκίπερ της ομάδας.

Στην Ελλάδα όταν επιλέγουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει περνάει απαρατήρητο και όταν δεν πετυχαίνει και το αποτέλεσμα είναι άσχημο και η εμφάνιση είναι κακή υπάρχουν σκιές. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε μορφής ευθύνη.

«Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπήρχε σκοπιμότητα»

Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω και τοποθετούμε δημόσια για την εμφάνιση της ομάδας που ήταν η χειρότερη, το είπε και ο προπονητής από το ίδιο βήμα, από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά το να αναλύσουμε αγωνιστικές ενέργειες, αποδόσεις, εμφανίσεις με μια συγκεκριμένη σκοπιμότητα δεν είναι αντικειμενικό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ σε καμία περίπτωση, είναι η όποια απόφαση έχει παρθεί, να υπάρχει έστω και ένα μέλος μέσα στην οικογένεια της ομάδας που να θεωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε μορφή σκοπιμότητας. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε κάθε σκεπτόμενο φίλο του Παναθηναϊκού. Για το πως μπορεί να λειτουργήσει η ομάδα εσωτερικά και σας ανέλυσα όσο αναλυτικά μπορούσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε σε μια ειδική συνθήκη.

Θα ήθελα να σκεφτείτε πως αν δηλώναμε αυτούς τους παίκτες με τον Ατρόμητο και με την 4η θέση να είναι ανοικτή και διεκδικούμενη εκείνο το διάστημα τι θα λεγόταν. Θα έβγαινε ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο επειδή θα είχαμε δηλώσει τους βασικούς μας ποδοσφαιριστές για να μην παίξουν σε εκείνο το παιχνίδι. Δεν μπορεί να αναζητηθεί ευθύνη σε θέματα ηθικής. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες και αυτές θα αναζητηθούν και θα απονεμηθούν με γνώμονα όλη τη χρονιά. Στα μέσα Μαΐου θα γίνει και η απολογιστική χρονιά όταν και θα έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις”.

Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, είχατε μεριμνήσει πριν το παιχνίδι να περάσετε στους ποδοσφαιριστές το μήνυμα που έπρεπε;

“Όλος ο κόσμος ερμηνεύει. Δεν θέλω να μπω σε καμία διαδικασία να αναλύσω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργήσαμε γιατί είναι συγκεκριμένος. Οι ποδοσφαιριστές και όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να διαφημίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε”.

Είπατε πριν ότι θα μιλήσετε με ονόματα και διευθύνσεις;

“Αν θέλει κάποιος να βρει σκιές, τότε όλοι θα αναρωτηθούν γιατί δηλώθηκαν οι παίκτες να εκτίσουν την ποινή τους με τον ΟΦΗ. Η δική μας λογική λέει ότι κάθε νεαρός παίκτης που θέλουμε να τον αξιολογήσουμε, το βάρος του ματς με τον Ατρόμητο είναι διαφορετικό και είναι άδικο να τον κρίνουμε. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα για όποιον θέλει να πιστεύει κάτι σκόπιμο ή κάτι άλλο”.

Έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στον κύριο Κούγια, γιατί ανέφερε εσάς και τον κύριο Δώνη;

“Είμαι εδώ να μιλήσω στον απλό φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Όποιος βρίσκεται εκτός της οικογένειας του Παναθηναϊκού, έχω το δικαίωμα και την κριτική γνώση να απαντήσω όποτε και με όποιον τρόπο θελήσω”.

Μπαίνοντας στο ημίχρονο, με τη διαφαινόμενη ήττα του Άρη, δεν θα έπρεπε οι παίκτες να έχουν στο μυαλό τους ότι ακόμα υπάρχουν πιθανότητες για την πεντάδα;

“Το είχαν στο μυαλό τους και πριν το ματς”.

Τι σας ενόχλησε περισσότερο; Τα σχόλια του κόσμου; Κάποια δημοσιεύματα; Ή οι κριτικές ομάδων και παραγόντων, όπως ο κ. Κούγιας;

“Βρίσκομαι εδώ για να εξηγήσω πως λειτουργήσαμε έχοντας ηθική υποχρέωση απέναντι στον φίλαθλο του Παναθηναϊκού”.

Πως θα προστατεύσετε τους παίκτες του Παναθηναϊκού, που αναφέρονται; Θεωρείτε ότι η κατακραυγή στα social media θα επηρεάσει το πλάνο σας;

“Αν κάποιος θέλει να λειτουργήσει με ένδικα μέσα, είναι δικαίωμα του. Εμείς ως σύλλογος θα προστατεύσουμε τους παίκτες μας με τον τρόπο που κρίνουμε σωστό. Δεν μπορώ να σας το αναλύσω περισσότερο. Εμείς έχουμε μία διαδικασία αξιολόγησης και σε αυτή θα βασιστούμε. Το πλάνο τρέχει και κάθε κομμάτι και κάθε σταθμός, θετικός ή αρνητικός, είναι κριτήριο για να αξιολογήσουμε στο τέλος τους πάντες. Όλων όσοι είμαστε στο ποδοσφαιρικό τμήμα”.

Είναι θέμα προπονητή, αλλά θέλω και την άποψη σας. Τι δεν πήγε καλά στο δεύτερο ημίχρονο; Είναι θέμα ψυχολογίας;

“Δεν θέλω να κάνω ανάλυση αγωνιστικής απόδοσης. Είναι ειδικός ο λόγος που μιλάω για το πως χειριστήκαμε τα εσωτερικά της ομάδας. Θα μείνω σε ότι είπε ο προπονητής. Χρησιμοποίησε την έκφραση υπνωτισμένοι. Ότι είδατε, δεν μπορούμε να την ελαφρύνουμε ή να την βαρύνουμε. Ήταν ξεκάθαρη εικόνα. Δεν θέλω να βρω ένα άλλοθι, η εμφάνιση ήταν πάρα πολύ κακή”.

Προσπαθώ να αντιληφθώ το λόγο της συνέντευξης. Είναι πρωτοφανές ένας μεγάλος σύλλογος να απαντάει σε σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε τα μέσα στη ζωή του Παναθηναϊκού τόσο πολύ, που σας αναγκάζει να απαντήσετε; Η ομάδα παραδέχεται εμμέσως ότι παρατά την πεντάδα;

“Δεν είναι επί προσωπικού. Είμαστε εδώ επειδή υπάρχει ένα ζήτημα. Θέλουμε να εξηγήσουμε πως εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε. Είναι σημαντικό για μένα και δεν θέλω να πλανάται ως σκιά. Αισθάνομαι μειονεκτικά και υποτιμητικά να μπαίνω στη διαδικασία και αναγκάστηκα εγώ και ο προπονητής να απαντάμε. Είναι καθαρά επιλογή μας να αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει μορφή αθλητικής κατεύθυνσης. Ο καθένας σας μπορεί να εκφέρει την άποψη του, να μας κατηγορήσει, να μας αποδώσει εύσημα. Για ανικανότητα, για έλλειψη επαγγελματισμού. Για θέμα ηθικής, δεν μπορεί ούτε ένα χιλιοστό, για μένα και τον προπονητή. Τα κριτήρια που έχω είναι ξεκάθαρα. Στην Ιταλία η Γιουβέντους έπαιξε με τη Σπαλ με τα δεύτερα. Εκ του αποτελέσματα, η Γιουβέντους βοήθησε τη Σπαλ να πάρει βαθμούς.

Αν με βάση τα αποτελέσματα, αυτά είναι ηθικά ή ανήθικα, κάτι δεν καταλαβαίνω καλά. Το συζήτησα με τον υπεύθυνοι επικοινωνίας και ίσως να ήμουν λίγο περισσότερο πιεστικός, γιατί αυτά που αναφέρατε είναι ένας καλός αντίλογος σε όσα λέω”.

Με δεδομένο ότι ζούμε στην Ελλάδα και μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, που αγωνιστικά δεν είχε δώσει δικαιώματα, εκ του αποτελέσματος θεωρείτε ότι έπρεπε να είχατε μία διαφορετική προετοιμασία στην προσέγγιση του παιχνιδιού;

“Οι ειδικές συνθήκες που καθορίζονται, για μας έχουν τη ίδια βαρύτητα σε κάθε παιχνίδι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι διαφορετικό έχει ο καθένας στο μυαλό του ότι μπορούσε να γίνει. Ο τρόπος που προετοιμαστήκαμε είχε την ίδια ακριβώς βαρύτητα όπως για κάθε άλλο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον ΟΦΗ, επειδή στο μυαλό του καθενός υπάρχουν άλλα πράγματα. Αν όμως ερμηνεύονται ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο καθένας το παίρνει από την πλευρά του και το αξιολογεί”.

Πάνω σε αυτά που είπατε, το κόστος της επιλογής να εκτίσουν την ποινή του οι παίκτες σε αυτά τα δύο ματς, είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κέρδος να δοθεί χρόνους στους μικρούς; Το λέω γιατί εκτός όλων των υπόλοιπων, ο Παναθηναϊκός έχει περάσει δυο δύσκολους μήνες με τους οπαδούς του, με το ντου στα γραφεία, το ντου στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό;

“Η διαφορετικότητα που προσεγγίσαμε το ματς αυτό, με τις ειδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν τη βδομάδα πριν τον παιχνίδι, ήταν η επιλογή να παίξει ο βασικός γκολκίπερ ήταν μία κομβική κίνηση. Υπήρχε η σκέψη να παίξει με τον ΟΦΗ ο Κότσαρης. Όμως, προστατεύσαμε την ομάδα με αυτό τον τρόπο. Η διαδικασία ήταν ίδια, η διαφοροποίηση στο πλάνο το αρχικό προέκυψε στη διάρκεια της εβδομάδας. Μετά ήρθαν τα προβλήματα των τραυματισμών και ούτω καθεξής. Το κόστος μπορεί να είναι μεγαλύτερο στο μυαλό του καθενός.

Εγώ θεωρώ πως όταν σχεδιάζεις κάτι με γνώμονα την αθλητική βελτίωση της ομάδας και έχεις αγνά κίνητρα, η άλλη επιλογή θα ήταν οι μικροί να παίξουν σε άλλο ματς και να κινδύνευαν να καούν. Ίσως κάποιος μας έλεγε ότι ρίξαμε τους μικρούς στο Περιστέρι, στο λάκο με τους λέοντες. Θα μας λέγατε γιατί δεν τους βάλαμε σε πιο εύκολο παιχνίδι. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα όπως θέλει. Σας εξήγησα τι κάναμε για να προστατεύσουμε την ομάδα. Όμως ήταν τόσο άσχημη η εμφάνιση που πιθανώς να διογκώθηκε το πρόβλημα. Δεν περιμέναμε αυτή την τόσο άσχημη απόδοση”.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να απολογηθείτε; Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε και από άλλες ομάδες που κινδύνευαν. Γιατί πρέπει να γίνει όλο αυτό;

“Δεν απολογούμαι, περνάω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Ήταν μία επιλογή που κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει. Το θέμα της ηθικής είναι πάνω απ’ όλα. Στην Ελλάδα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι συγκεκριμένη και χαμηλώνω συνειδητά το επίπεδο της κουβέντας, για να είναι ξεκάθαρο αυτό που θέλω να περάσουμε προς τα έξω”.

Στο μέλλον σε παρόμοια κατάσταση, θα πάρετε την ίδια απόφαση; Όσοι συζητάνε για αυτό, λένε ότι ο Παναθηναϊκός στήθηκε και έχασε. Αν δυο παίκτες είχαν στηθεί, θα το καταλαβαίνατε;

“Το πρώτο σκέλος κρίνει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν κρίνουμε ότι χρειαστεί να το κάνουμε στο μέλλον, θα το ξανακάνουμε. Από τα 21 χρόνια που έτρεχα στο γήπεδο, αντιλαμβάνομαι πολλά περισσότερα τώρα. Τώρα, όταν ζεις κάθε μέρα σε έναν οργανισμό και περνάς πιο πολύ χρόνο σε μία ομάδα με συγκεκριμένους χαρακτήρες, να είστε σίγουροι ότι θα το καταλάβαινα. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία συνωμοσία εν αγνοία μας”.

Φέρατε το παράδειγμα της Γιουβέντους. Ο προπονητής της Μπολόνια έκανε δηλώσεις κατά της Γιουβέντους και η Γιουβέντους δεν ασχολήθηκε. Σε προσωπικό επίπεδο: έχετε παράπονο από τον κ. Κούγια, γιατί έχετε συνδεθεί με τη Λάρισα;

“Ανέφερα το παράδειγμα της Γιουβέντους για να καταλάβουν όλοι ότι αυτά τα πράγματα γίνονται παντού. Αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, δεν θα καθόμασταν εδώ. Είναι η λογική του δοκάρι και μέσα πετυχημένος, δοκάρι και έξω, αποτυχημένος. Το ανέφερα για αυτό το λόγο. Η Γιουβέντους δεν θα κάνει συνέντευξη Τύπου, γιατί ξέρει την πραγματικότητα της. Όταν συγκρίνεις άλλες κουλτούρες και καταστάσεις, είναι στην κρίση του καθενός το πως θα τοποθετηθεί. Για αυτό το ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο. Ας το κρίνει ο καθένας, πήραμε την απόφαση και την υποστηρίζουμε”.

Μπήκατε σε μία διαδικασία να προστατεύσετε την ομάδα με την αλλαγή γκολκίπερ. Θεωρείτε ότι ίσως εσείς και ο κ. Δώνης, μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι περισσότερο;

“Επειδή ξέρω ότι αρκετοί δημοσιογράφοι μιλάτε με τους παίκτες και κατά καιρούς έχουν βγει πράγματα που έχουν ειπωθεί, κάτι που εμένα με εξοργίζει. Δεν θέλω να διαφημίσω τους τρόπους που έχουμε. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έχουν πλήρη επίγνωση που κινούνται. Είναι κάθε μέρα στα social media, στο δρόμο, γνωρίζουν και αφουγκράζονται το κλίμα. Αν κάναμε κάτι χτυπητά διαφορετικό, ο καθένας θα το μετέφραζε διαφορετικά. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη λογική και δεν υπάρχουν παιχνίδια βαριάς και ελαφριάς μορφής. Οι παίκτες δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση από εμάς και δεν ξέρω πως το εννοεί ο καθένας. Ξέρω ότι υπάρχουν περιστατικά που μεταφέρονται”.

Αυτή η μικρή κηλίδα, διαφοροποιεί την αξιολόγηση για κάποιους παίκτες; Επειδή με την κακή τους εμφάνιση επέτρεψαν να λερωθεί το όνομα του Παναθηναϊκού, το δικό σας, του προπονητή;

“Από κάθε ματς βγαίνουν συμπεράσματα. Είναι άδικο να παίρνουμε αποφάσεις από 95 λεπτά ή από 25-30 λεπτά. Όλα είναι σημαντικά. Και οι επόμενοι δύο σταθμοί είναι σημαντικοί. Σίγουρα ήταν αυτό σαν συμπέρασμα: μία πάρα πολύ άσχημη εμφάνιση”.

Ανεξάρτητα από το χτεσινό και όσα συζητάμε, θα ήθελα την άποψη σας, που οφείλεται η κατρακύλα του Παναθηναϊκού το 2019;

“Γιατί δεν κάνετε υπομονή μέχρι τον Μάιο; Ξέρετε πως λειτουργούμε, ώστε να τοποθετηθούμε συνολικά. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, για εμάς η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και τα δύο παιχνίδια είναι σημαντικά. Δεν μπαίνει ημερομηνία λήξης. Θα μπουν όλα στην αξιολόγηση και εδώ είμαστε για να κρίνουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Στο τέλος θα γίνει αποτίμηση για όλους και θα κριθούμε όλοι. Αυτός είναι ο ρόλος μου, ώστε να κριθώ και εγώ ως επικεφαλής. Ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού και ο κάθε φίλαθλος αυτό θέλει να ακούσει. Αν το ακούσει στις 15 Απριλίου και όχι στις 15 Μαΐου, δεν θα είναι σωστό”.

Έχετε αντιληφθεί το πρόβλημα που δημιούργησε στη σχέση της ομάδας με τον κόσμο, το αποτέλεσμα με τον ΟΦΗ; Γιατί είμαστε ξανά στην αρχή της σεζόν;

“Η συντριπτική πλειοψηφία πως μετράτε; Να δούμε αριθμητικά πόσο κόσμο έχει ο Παναθηναϊκός; Είναι οι χιλιάδες που γράφουν σχόλια; Γιατί ίσως να είναι άτομα που ανακυκλώνονται. Τα αποτελέσματα και οι κρίσεις πρέπει να είναι συνολικά. Το μετρήσιμο μέγεθος της απογοήτευσης είναι αποσπασμένο σε όσους εκφράζονται.

Ο καθένας μπορεί να έχει μία σκέψη και να μην εκφραστεί. Στο τέλος, όταν ακούσει συνολικά τι έχει επιτευχθεί, θα βγάλει τα συμπεράσματα του. Αυτοί που γράφουν σχόλια, δεν είναι όλος ο κόσμος, είναι μία μερίδα. Έχω την άποψη ότι είναι μειοψηφία”.

Το πως εκφράζεται ο κόσμος φαίνεται από την απουσία του από το γήπεδο τα τελευταία χρόνια;

“Δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε την κουβέντα αυτή. Εγώ σας απάντησα απλά στην προηγούμενη ερώτηση σας”.

Αισθάνεστε εσείς και ο κ. Δώνης ότι πρέπει να κάνετε κάτι περισσότερο στο θέμα της νοοτροπίας; Υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, υπάρχουν σκιές, υπάρχουν διάφορα. Πρέπει να κάνετε κάτι παραπάνω;”Είναι μία χρήσιμη ερώτηση που μπαίνει σε ειδικό πλαίσιο. Το κάθε μάθημα είναι ζήτημα ζωής, πως μπορείς να χειριστείς τις καταστάσεις, τις πιέσεις. Κάθε ειδική συνθήκη που δημιουργείται, είναι μάθημα ζωής και όλοι μας μπαίνουμε σε μία διαδικασία να τα διαχειριζόμαστε και στην επόμενη πρόκληση να είμαστε καλύτεροι. Κάθε μέρα που περνάει, πρέπει να πάμε προς τα πάνω και αυτό θα το αξιολογήσουμε στο τέλος της σεζόν, πως λειτούργησε ο καθένας”.

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να απαντάει σε μικρότερα μεγέθη. Αισθάνεστε το βάρος ότι κάποιες φορές πρέπει να ασκείτε και διοίκηση; Οι άλλες μεγάλες ομάδες έχουν μεγαλομετόχους που φαίνονται, ο Παναθηναϊκός όχι. Έχετε ένα έξτρα βάρος;

“Όχι. Ως επικεφαλής τους ποδοσφαιρικού τμήματος έχω την ευθύνη. Είναι θέμα ηθικής, όχι διοίκησης. Ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένη διοικητική λειτουργία. Εμείς από την αρχή δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο, γνωρίζουμε που έχουμε έρθει, δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες και ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Τα άλλα μπορεί να τα κρίνει ο καθένας, αν είναι ελλιπής ή πλήρης”.

Λέτε τη φράση αξιολόγηση όλων. Υπάρχει περίπτωση το καλοκαίρι να συνεχίσει το τριετές πλάνο και χωρίς εσάς; Αφήνετε παράθυρο ότι αν δείτε ότι δεν ταιριάζει η φιλοσοφία σας, να συνεχίσει το πλάνο χωρίς εσάς;

“Με τη διοίκηση είπαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Αν υπάρξει άλλη προσέγγιση στο τέλος της σεζόν, θα το αξιολογήσουμε. Εγώ κινούμαι με βάση το αρχικό πλάνο”.

Ήρθατε εδώ στεναχωρημένος, αγχωμένος, θυμωμένος; Τι απ’ όλα αυτά; Τι σας έφερε εδώ;

“Θα έλεγα όχι ο θυμός. Αποκλείεται. Ούτε η απογοήτευση, είναι μέρος της πραγματικότητας. Ήταν η ανάγκη μου να καταλάβει ο κόσμος πως λειτουργούμε και μετά να βγάλει συμπεράσματα. Να μεταδώσουμε το σκεπτικό μας, για να γίνει πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Στο μυαλό του καθενός είναι μικρό και μεγάλο. Η ανάγκη μας να είναι ξεκάθαρο το κίνητρο μας. Την επόμενη χρονιά, αν γίνει κάτι παρόμοιο, ίσως να ξαναβρεθούμε εδώ. Ανάλογα με τα δεδομένα”.

Έχετε μιλήσει με τους παίκτες; Θα τους μιλήσει; Πως υποδέχτηκαν όσα γράφονται και λέγονται; Ποια θα είναι η αντίδραση σας στην ομάδα;

“Είναι η τελευταία φορά που το κάνω, δεν επικοινωνούμε δημόσια όσα λέμε στους παίκτες. Μετά από κάθε παιχνίδι, υπάρχουν οι τοποθετήσεις από τον προπονητή και όλων μας μέσα στη βδομάδα. Είναι μία ειδική περίπτωση που δεν έχω μιλήσει στους παίκτες, δεν είπαμε το παραμικρό εγώ και ο προπονητής”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν αλλάζει η καραντίνα 14 ημερών στη Serie Α – Προβληματισμένες οι ομάδες

Epi Trimi

Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεργάζεται με την UEFA -Για τις επιπτώσεις της παράτασης στους ποδοσφαιριστές

Epi Trimi

Σάλος με δήλωση της συζύγου πρώην παίκτη του Ολυμπιακού: Αηδιαστικά βόδια οι διαδηλωτές στις ΗΠΑ, πρέπει να πεθάνουν

Epi Trimi

Λ. Αυγενάκης: Η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει απευθείας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Epi Trimi

Formula 1: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι οκτώ αγώνες της σεζόν!

Panos Davakis

Ο Μιλουτίνοφ αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό για την ΤΣΣΚΑ

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies