CrashOnline.gr | Η Online έκδοση του περιοδικού CRASH!

Γιαννακόπουλος…έξω από τα δόντια: Η συνέντευξη της ζωής του και οι ατάκες για Αλαφούζο, Σπανούλη, Ομπράντοβιτς…

Δεν άφησε τίποτα ασχολίαστο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άνοιξε την… καρδιά του και μίλησε τόσο για τις διοικητικές εξελίξεις στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όσο και για τον “Εξάστερο”. Ο εκδικητικός Αλαφούζος, η συμφωνία που ακυρώθηκε μετά από δυο ημέρες, η ατάκα για τον Σπανούλη, ο Ομπράντοβιτς και οι διαφορές στους χειρισμούς των υποθέσεων Μάντζαρη και Παπαπέτρου.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο sdna.gr:

Το λάθος του 1979 θα αποκατασταθεί κάποια στιγμή;

«Αν οι συνθήκες κάποτε είναι ώριμες, ναι. Και σωστές, βασικά, όχι ώριμες».

Τι σημαίνει ώριμες συνθήκες;

«Να δίδεται κάτι στη σωστή του αξία».

Σε όλο αυτό το διάστημα, από το ’79 και τον τρόπο που έχασε ο Παύλος την ΠΑΕ, έγιναν πολλά. Τώρα, διαβάζοντας τα σχόλια του κόσμου, πιστεύω πως ο μέσος φίλαθλος αν σε είχε απέναντι του θα σου έλεγε: «Μπες ρε Δημήτρη στην ΠΑΕ να σωθεί η ομάδα». Τι του απαντάς;

«Ότι η ΠΑΕ έχει άνω των 65 εκατομμυρίων χρέη και περιουσιακά στοιχεία μηδενικά».

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα μοντέλο, το οποίο σταδιακά να σβήσει τα χρέη;

«Αν δεν είσαι ολιγάρχης της Ρωσίας, αν δεν είσαι οικοπεδούχος στη Σαουδική Αραβία, που βγάζει πετρέλαιο κάθε πρωί ή αν δεν είσαι λαθρέμπορος σε διάφορα αντικείμενα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για ένα φυσικό πρόσωπο να αντέξει τέτοια νούμερα και να βάλει 65 εκατομμύρια χρέη και να έχει μπάτζετ ανταγωνιστικό, στα επίπεδα που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Και πόσω μάλλον όταν δεν έχει και ιδιόκτητο γήπεδο. Γι’ αυτό και γίνεται η προσπάθεια του Athens Alive. Με το Athens Alive και με τους συνέταιρους που έχω, συμφωνήσαμε πως εφόσον προχωρήσει το Athens Alive, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και τα 65 εκατ. χρέη, αλλά και να βάλουμε χρήματα, ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι ανταγωνιστικός. Αλλά, αυτό προϋποθέτει να προχωρήσει το Athens Alive. Γιατί, αλλιώς, αυτά τα έξοδα δεν γίνεται να καλυφθούν από πουθενά».

Το Athens Alive σήμερα που μιλάμε σε ποια βάση βρίσκεται; Πότε μπορούμε να περιμένουμε κάποιο νεότερο;

«Θέλω να πιστεύω ότι προς τα Χριστούγεννα θα αρχίσει να συγγράφεται το συμβόλαιο ενοικίασης για τα 99 χρόνια, ο διαγωνισμός. Θέλω να πιστεύω ότι τον Μάρτιο θα έχουμε ολοκληρώσει την όλη διαδικασία, θα υπογραφεί και από εκεί και μετά θα ξεκινήσουν να μπαίνουν οι μπουλντόζες».

Γυρνώντας στο θέμα της ΠΑΕ, ο Αλαφούζος σε κατηγορεί μέσω διαρροών ότι προσπαθείς να πάρεις δωρεάν τον Παναθηναϊκό.

«Τι σημαίνει δωρεάν; Γιατί; Από πού προκύπτει αυτό;».

Ότι δεν θες να πληρώσεις τα χρέη.

«Εγώ είπα ότι σε περίπτωση που προχωρήσει το Athens Alive και τα 65+ εκατομμύρια, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων και των 20 εκατ., που χρωστάει ο ίδιος στο Δημόσιο, που βαραίνουν τον ίδιο, έχουμε πει ότι θα τα αναλάβουμε εξ ολοκλήρου. Μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει το Athens Alive. Αν δεν προχωρήσει το Athens Alive, όχι δεν υπάρχει ούτε η διάθεση, ούτε η δυνατότητα να πάω να αναλάβω 65 εκατ. χρέη, συν τα όποια χρήματα χρειάζονται, για να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός».

Επειδή τα δημιούργησαν άλλοι;

«Όχι δεν έχει να κάνει με το ποιος τα δημιούργησε. Έχει να κάνει με την πραγματικότητα. 65 εκατ. και θέλεις και σίγουρα μια κάβα δύο – τριών ετών από 25 εκατ. για να πεις ότι κάνω κάτι. Άρα, μιλάμε για 100-130 εκατομμυρία ευρώ».

Γιατί – κατά δήλωση σου – τον στήριζες επί δυο χρόνια τον Αλαφούζο; Τον χαρακτήριζες ήρωα και τον υπερασπίστηκες στα social media λέγοντας ότι έχει βάλει 30 εκατ. την τελευταία τριετία.

«40, όχι 30, έχω πει. Βεβαίως και τα έχω πει και τα δύο αυτά. Αυτά τα δύο τα έχω πει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Εκείνη την περίοδο ήμουν σε μία διαπραγμάτευση με τον Αλαφούζο. Τι περιμένατε να βγω να πω; Να βγω να πω ότι δεν έχει βάλει φράγκο και ότι τα έχει κάνει όλα λάθος; Λογικό είναι ότι όταν διαπραγματεύεσαι με έναν άνθρωπο και εκείνη η πλευρά έχει ανάγκη να ακούσει κάτι, ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια. Έκανα λάθος, ΟΚ. Ίσως δεν έπρεπε να τα έχω πει αυτά, γιατί τώρα τα λούζομαι ή τώρα μου ζητούν εξηγήσεις. Όταν είσαι σε διαπραγμάτευση με κάποιον, θα πεις και δυο κουβέντες οι οποίες ίσως να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα για το «ήρωας»… Θεωρώ ότι ο Αλαφούζος ανέλαβε τον Παναθηναϊκό σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, μετά το «ναυάγιο», τον Τιτανικό της πολυμετοχικότητας. Άρα, οφείλαμε όλοι να τον στηρίξουμε. Όλοι τον στηρίξαμε. Τον στηρίξαμε υπέρ του δέοντος. Τον στήριξε η Θύρα 13, ο απλός κόσμος, τον στηρίξαμε όλοι οι επώνυμοι Παναθηναϊκοί, όλοι οι παράγοντες του Παναθηναϊκού και καλά κάναμε. Καλώς ή κακώς δεν του βγήκε το σχέδιο αυτό του Γιάννη Αλαφούζου. Τώρα θα μου πεις, γιατί έχω γυρίσει ξαφνικά; Γιατί θεωρώ ότι βλέποντας ότι δεν πέτυχε το σχέδιό του, γυρίζει και εκδικείται τον ίδιο τον σύλλογο».

Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι τον εκδικείται; Αν και είναι προφανές το τι έχει συμβεί, τι έχεις στο μυαλό σου ως κυρίαρχο;

«Αυτή τη στιγμή ο Αλαφούζος αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να μειώσει τα χρέη με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο Παναθηναϊκός, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου ο παναθηναϊκός κόσμος, δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η παναθηναϊκή ιδέα. Καθόλου. Τον ενδιαφέρει να μαζέψει τα χρέη. Όταν την τελευταία φορά είχαμε βρεθεί και είχαμε συμφωνήσει στο να μου δώσει τη διαχείριση για φέτος, είχε γυρίσει και μου είχε πει: «Δημήτρη, εγώ έχω δύο δρόμους. Ο ένας δρόμος είναι αν προχωρήσει του Ταϊλανδού. Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσω να μικρύνω τα χρέη, ώστε κάποια στιγμή να τον πουλήσω και να πάρω πίσω ένα κομμάτι των χρημάτων, που έχω βάλει». Καταλαβαίνω αυτή τη στιγμή ότι από τα λεφτά που ισχυρίζεται ότι έχει βάλει, θέλει να πάρει πίσω 20 με 30 εκατομμύρια. Είναι δηλαδή σαν εγώ, που η οικογένειά μου έχει βάλει άνω των 350 εκατ. τα τελευταία 25 χρόνια, να πηγαίνω μια μέρα που μπορεί να θέλω να φύγω από το μπάσκετ να ζητάω 150 εκατομμύρια, τα μισά δηλαδή από αυτά που έχω βάλει, για να τον πουλήσω. Δεν νομίζω ότι αυτά είναι λογικά πράγματα».

Τι έγινε τότε με τον Αλαφούζο; Μέχρι κάποιο σημείο ήσασταν σε διαπραγμάτευση και αν δεν κάνω λάθος είχατε φτάσει κάποια στιγμή σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία.

«Μιλάμε για τώρα, μόλις πριν από λίγους μήνες. Το τελευταίο διάστημα, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τον Ταϊλανδό, με παίρνει ένα τηλέφωνο και μου λέει: «Θέλω να βρεθούμε». Ευχαρίστως. Μου λέει: «Δημήτρη, σε ενδιαφέρει να πάρεις την ΠΑΕ;». Του λέω: «Κοίταξε να δεις, αυτή τη στιγμή εγώ προσωπικά μόνος μου να αναλάβω τα 65 εκατομμύρια χρέη όχι, όπως σου έχω πει. Αν προχωρήσει το Athens Alive, ναι. Θα σε ενδιέφερε, όμως, να μου δώσεις όλο το μάνατζμεντ για ένα χρόνο;».

Αυτό τι δυνατότητες δίνει ως πρόταση; Να έχει προχωρήσει ή όχι το Athens Alive. Δηλαδή, μονά – ζυγά, κορώνα – γράμματα, δικά του. Κερδισμένος θα έβγαινε και στις δύο περιπτώσεις. Εφόσον, λοιπόν, ήθελε να απεμπλακεί, στην μία εκδοχή θα αναλαμβάναμε ως Athens Alive τα 65 εκατομμύρια χρέη και στην άλλη εκδοχή έχοντας τη διαχείριση εγώ και όχι ο Αλαφούζος, πιστεύω ότι ο κόσμος θα αγκάλιαζε περισσότερο την προσπάθεια. Θα είχαμε περισσότερα διαρκείας, περισσότερα εισιτήρια, μεγαλύτερη συσπείρωση. Χορηγοί θα έρχονταν κοντά. Άρα, στο τέλος της σεζόν, εφόσον δεν είχε προχωρήσει το Athens Alive, θα παραλάμβανε μια ομάδα, που σίγουρα θα είχε λιγότερα χρέη. Άρα και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένος. Εγώ θα ήμουν ο κερδισμένος, έχοντας πληρώσει βέβαια 65 εκατ. ευρώ και παίρνοντας τον Παναθηναϊκό, αν προχωρούσε το Athens Alive. Στην άλλη περίπτωση, θα ήμουν απλά ένας άνθρωπος που θα είχε ξοδέψει φαιά ουσία και χρόνο, για να καλυτερεύσω την εικόνα ενός μαγαζιού, που δεν μου ανήκει».

Συμφωνήσατε;

«Συμφωνήσαμε, δώσαμε τα χέρια. Ήταν Τετάρτη βράδυ. Ανανεώσαμε το ραντεβού για την Παρασκευή, για να δούμε πώς θα κάνουμε τη συγγραφή του συμφωνητικού και τις ανακοινώσεις. Και εμφανίστηκε λέγοντάς μου ότι έχει αλλάξει γνώμη».

Αυτό μόνο;

«Ναι».

Ήταν τόσο μικρή δηλαδή η συνάντησή σας;

«Μπορεί να κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά. Ήρθε μαζί με κάποιον άνθρωπο να μου πει ότι απλά άλλαξε γνώμη».

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να παραμείνει σε ισχύ από τη δική σου πλευρά τώρα;

«Η σεζόν σε πόσες μέρες ξεκινάει; Σε λιγότερες από 20 μέρες. Άρα, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να φτιαχτεί ένα πλάνο, στο οποίο θα έρθουν καλύτερα αποτελέσματα. Θα ήταν πάρα πολύ ριψοκίνδυνο. Ενώ, κάνοντάς το αυτό πριν από τρεις μήνες, θα μου έδινε τη δυνατότητα να βάλω δικά μου στελέχη, να βρω δικούς μου ανθρώπους που εμπιστεύομαι, να βρω τεχνοκράτες από την αγορά, που θα μπορέσουν στα επαγγελματικά επιτυχημένα επίπεδα της ΚΑΕ να προσεγγίσουν χορηγούς και τον κόσμο με καλύτερες προσφορές, ναι. Αυτή τη στιγμή όχι».

Κι αν υποθέσουμε ότι τέλος του μήνα, που έχουν πει ότι θα γίνουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, δεν προχωρήσει η υπόθεση Παϊρόζ, κάτι που στο μυαλό του κόσμου είναι και πολύ πιθανό να συμβεί και υποθέσουμε ότι ο Παναθηναϊκός μένει με τον Αλαφούζο… Καταλαβαίνεις πως τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα για τον Παναθηναϊκό.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Είναι τόσο μεγάλο το οικονομικό μέγεθος του κυρίου Ρέστη, ο οποίος όλοι γνωρίζουμε πως είναι πίσω από τον Παϊρόζ, αλλά και η ίδια η περιουσία του Παϊρόζ, που δεν νομίζω ότι θα κάνουν πίσω».

Πώς σου φαίνεται το γεγονός ότι ο κύριος Ρέστης, ο οποίος λες ότι είναι πίσω από το deal, είναι δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού;

«Εντάξει, κι άλλοι έχουν αναλάβει τον Παναθηναϊκό, που δεν ήταν Παναθηναϊκοί. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φωτογραφία νομίζω του κυρίου Αλαφούζου με τον γιο του και μία τσάντα από το «Θρύλος Shop». Παλαιότερα για τον Νικόλα Πατέρα έλεγαν ότι είναι Εθνικός και είχε πάει για να καθαρίσει το θέμα του «Γ. Καραϊσκάκης» για τον φίλο του τον Μαρινάκη. Ανά τα χρόνια πολλοί Ολυμπιακοί έχουν μπλεχτεί με τον Παναθηναϊκό. Παλαιότερα στο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν ΑΕΚτζήδες».

Έχει δημιουργηθεί παράδοση δηλαδή; Το θέμα είναι αν θα συνεχιστεί…

«Τι να πω; Δεν ξέρω».

Κι αν αύριο ερχόταν ο Αλαφούζος και έλεγε ότι δίνω τις μετοχές στον Ερασιτέχνη; Τι θα έκανες;

«Τι θα έκανα; Αναγκαστικά θα έπρεπε τότε να χορέψουμε και σε αυτούς τους ρυθμούς. Ήδη έχοντας αναλάβει τον Ερασιτέχνη, που είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο αυτό το πράγμα και δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο, φανταστείτε να έχουμε και τις μετοχές της ΠΑΕ».

Είναι ψέματα ή αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός έγινε το τελευταίο διάστημα παρακλάδι κομματικού μηχανισμού;

«Έχω σταματήσει να παρακολουθώ τα πολιτικά στην Ελλάδα πάρα πάρα πολύ καιρό. Δεν εμπιστεύομαι κανένα πολιτικό και έτσι δεν έχω άποψη γι’ αυτό το θέμα».

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού λέω. Αν ο Παναθηναϊκός εξυπηρετούσε έναν κομματικό μηχανισμό. Βγήκαν ανακοινώσεις, οι οποίες για παράδειγμα ήταν απέναντι στην κυβέρνηση…

«Δεν τα έχω παρακολουθήσει».

Εκτιμάς ότι είχε σχέδιο ο Αλαφούζος να ρίξει τον Παναθηναϊκό είτε να προκαλέσει ηλεκτροσόκ, ώστε αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις για το μέγεθος του Παναθηναϊκού;

«Θεωρώ, όπως είπα και νωρίτερα, ότι αυτή τη στιγμή εκδικείται τον σύλλογο. Θεωρεί, πιστεύω, ότι έχει κάνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες δεν του βγήκαν. Το γεγονός ότι ενώ έχει προσπαθήσει, δεν του αναγνωρίζεται η προσπάθειά του, αυτή τη στιγμή έχει γυρίσει και εκδικείται τον σύλλογο».

Ο Παιρόζ είναι μια νέα περίπτωση Τσάκα;

«Ούτε τον Τσάκα γνωρίζω, ούτε τον Παϊρόζ. Από εκεί και πέρα, ακούγονται διάφορα για τον Παϊρόζ, ότι είναι ένα σύστημα παικτών από πίσω, από τη Βραζιλία, δεν ξέρω, που έχει αναλάβει κι άλλες ομάδες. Σίγουρα, δεν είναι ένας ουρανοκατέβατος, όπως μια μέρα εμφανίστηκε ο Τσάκας».

Σε ρωτάω επειδή τότε από τα Μέσα σου στηρίχθηκε η περίπτωση του Τσάκα.

«Το λιγότερο… Εδώ είναι το λάθος μου ότι δεν παρακολουθώ τα Μέσα στον βαθμό, που θα έπρεπε. Δεν το λέω ως δικαιολογία αυτό. Θεωρώ ότι όταν είσαι ιδιοκτήτης οφείλεις να παίρνεις και τα μπράβο και τα άσχημα και την κριτική».

Άρα, δεν ήταν μια δική σου επιλογή τότε να στηριχθεί ο Τσάκας;

«Όχι. Όπως είπα και νωρίτερα, εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, που έχω στις διάφορες θέσεις. Έτυχε τότε στις θέσεις αυτές να είναι άνθρωποι, οι οποίοι πίστευαν ότι όντως ο Τσάκας θα έφερνε τη λύση. Και δυστυχώς τότε στηρίχθηκε και από κάποια δικά μου Μέσα».

Αν ήσουν φίλαθλος με όλη την αγάπη και τον σεβασμό που τρέφει ο κόσμος στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, πως θα άκουγες ότι 2-3 φορές έχει επιχειρήσει χωρίς αποτέλεσμα να πάρει την ΠΑΕ κι όλο στο τέλος έμενε η δουλειά στη μέση;

«Έχοντας τα πετυχημένα αποτελέσματα του μπάσκετ και σε αρκετά μεγάλο επίπεδο και του Ερασιτέχνη, θα στεναχωριόμουν σαν φίλαθλος. Θα ήθελα και εγώ να δω έναν Γιαννακόπουλο στο ποδόσφαιρο, πιστεύοντας ότι και εκεί θα έχω επιτυχίες».

Και γιατί δεν γίνεται στο τέλος; Γιατί στο τέλος πάντα κάτι χαλάει;

«Την μία γιατί όταν το 2003 είχε συμφωνήσει ο πατέρας μου με τον Βαρδινογιάννη στα 50 εκατ. για την ΠΑΕ, εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή και ζήτησαν άλλα 50 για την Παιανία, ενώ είχε δοθεί να καταλάβουμε ότι μέσα στα πρώτα 50 ήταν και το κομμάτι της Παιανίας. Άλλη φορά δεν προχώρησε, πριν από τρία χρόνια, πάλι με τον Γιάννη Αλαφούζο, γιατί μια μεγάλη εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που είχαμε έρθει σε συμφωνία, έκανε πίσω. Πριν από ένα χρόνο περίπου, που συζητούσαμε πάλι με τον Αλαφούζο, γιατί κάθε μέρα ανέβαιναν κατά πέντε εκατομμύρια τα χρέη λες και δεν ήθελε να μου τη δώσει. Και τώρα τελευταία σας ανέφερα και πριν από λίγο».Ακόμα και ο Αλαφούζος θα έπαιρνε νταμπλ με τα 180 εκατ. που ξόδεψε ο Πατέρας

Από το 2008 έχουν περάσει πολλές διοικήσεις, σε πολλές περιπτώσεις ήσουν σε θέση αντιπολίτευσης και κριτικής απέναντι τους. Και σε εκείνον που επιτέθηκες με μεγαλύτερη σφοδρότητα ήταν στον Πατέρα, εξαιρώντας αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα με τον Αλαφούζο. Και στο θυμίζω γιατί σαν πρόεδρος είναι ο τελευταίος που έφερε Νταμπλ στον Παναθηναϊκό.

«Εντάξει, το νταμπλ στον Παναθηναϊκό το έφεραν τα 180 εκατομμύρια, τα οποία ξόδεψε ο Πατέρας. Θεωρώ ότι με 180 εκατ. μέσα σε μία διετία ένα νταμπλ θα το έπαιρνε οποιοσδήποτε. Ακόμα και ο Αλαφούζος. Τώρα, γιατί του επιτέθηκα τόσο… Γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι ένας απλός σύλλογος. Δεν είναι ο Ολυμπιακός, δεν είναι ο Πανιώνιος, δεν είναι ο Εθνικός και ο Ατρόμητος. Είναι ένας σύλλογος, ο οποίος έχει μια άλλη ποιότητα. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που ήταν ανά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, είχαν μια άλλη ποιότητα. Πόσω δε, όταν ήταν μία προσπάθεια όχι ενός ανθρώπου, αλλά μίας ομάδας ανθρώπων και ο ένας φερόταν σαν να είναι τσιφλίκι του, μαγαζάκι του, μη δίνοντας σημασία σε κανέναν. Και όχι μόνο μη δίνοντας σημασία, αλλά πολλές φορές προσβάλλοντας και τους ανθρώπους που είχαν βάλει τα λεφτά τους και του τα είχαν δώσει για να τα εμπιστευτεί».

Με τον Τζίγκερ έχεις μιλήσει; Του εξήγησες ποτέ το σχέδιο για το Athens Alive;

«Ναι, είχα πάει και είχα βρει τον Γιάννη. Είχαμε συζητήσει για το αν θα τον ενδιέφερε μαζί να τρέχαμε το κομμάτι του PAO Foundation. Τον είχα ρωτήσει αν θα τον ενδιέφερε να συμμετέχει σε όλο αυτό το πρότζεκτ με το ΟΑΚΑ. Μου είχε πει ότι το κεφάλαιο Παναθηναϊκός έχει κλείσει και ότι το real estate δεν είναι ένας τομέας με τον οποίον ασχολείται. Και μου είχε ευχηθεί καλή επιτυχία σε ό,τι κάνω».

Θεωρείς ότι συνεχίζει η οικογένεια Βαρδινογιάννη να έχει κάποια επιρροή στον Παναθηναϊκό;

«Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Αδυνατώ να πιστέψω ότι μια οικογένεια η οποία ήταν τόσα χρόνια σε εμπλοκή με τον Παναθηναϊκό δεν ενδιαφέρεται και δεν παρακολουθεί τα γεγονότα. Αλλά, για περισσότερες λεπτομέρεις δεν μπορώ να ξέρω».

Η δική σου οικογένεια είναι σύμφωνη να πάρετε κάποια στιγμή την ΠΑΕ; Ο κύριος Θανάσης, η γνώμη του Παύλου ποια ήταν;

«Ιδεολογικά, ναι. Από εκεί και πέρα, όμως, ο πατέρας μου είχε και δύο αδέλφια, που πάντα τον βοηθούσαν, έχοντας να τρέξουν μία φαρμακοβιομηχανία και έναν σύλλογο. Εγώ δεν έχω να τρέξω μόνο μία φαρμακοβιομηχανία και έναν σύλλογο. Έχω τα media, έχω πάρα πολλές εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι γνωστές στον κόσμο. Έχω πάρα πάρα πολλά πράγματα να τρέξω και σε μία πολύ πιο δύσκολη περίοδο για το το επιχειρείν στη χώρα. Άρα, είναι και λίγο θέμα χρόνου».

Ο Παιρόζ προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί σου;

«Έγιναν κάποιες προσπάθειες επικοινωνίας, απλά τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν έβρισκα κανένα λόγο να καθίσουμε να συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι στον Παναθηναϊκό».

Αν αποκτήσει θέση;

«Εξυπακούεται ότι θα καθίσω. Όπως έχω κάτσει πάντα, με όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στον Παναθηναϊκό».

Ποια είναι η άποψή σου γενικότερα; Εσύ πώς το αντιμετωπίζεις αυτό το θέμα; Με δυσπιστία; Βλέπεις ότι είναι μια περίπτωση, που τουλάχιστον από τον Αλαφούζο, μπορεί να είναι καλύτερη σήμερα που μιλάμε;

«Θεωρώ ότι έχει και τα υπέρ έχει και τα κατά. Το να ανήκει η ομάδα σε έναν ξένο, πόσω δε broker, με από πίσω έναν επιχειρηματία άλλης απόχρωσης, έχει τα αρνητικά του. Από την άλλη, τα υπέρ του Αλαφούζου είναι ότι είναι ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος που ζει στη χώρα, θα έπρεπε να καταλαβαίνει τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Από την άλλη, ζήσαμε το να είναι ο Παναθηναϊκός με το ένα πόδι στη Β’ Εθνική. Δεν ξέρω…».

Δεν είναι ουτοπία να περιμένεις να υλοποιηθεί το Athens Alive για να μπεις στην ΠΑΕ; Τέτοια έργα απαιτούν χρόνια εργασιών για να μπει το πρώτο τούβλο. Η ΑΕΚ περίμενε 15 χρόνια.

«Ναι, αλλά το γήπεδο της ΑΕΚ ήταν μόνο για μία ομάδα. Το Athens Alive θα το εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Δεν θα είναι μια Παναθηναϊκή Πολιτεία μόνο. Θα είναι κάτι για όλη τη χώρα, για όλη την Αττική. Θα μπορούν τα παιδιά να πηγαίνουν εκεί να γυμνάζονται δωρεάν. Θα μπορούν να παίζουν, να υπάρχει χώρος πράσινου, να υπάρχουν τεχνολογικά πάρκα, να υπάρχει μέρος να μπορείς να κάνεις γιόγκα, πιλάτες, τάι τσι και όλα τα υπόλοιπα. Θα υπάρχει ποδηλατοδρόμιο, water park. Θα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στα οποία θα μπορεί ο Έλληνας και ο Αθηναίος να πηγαίνει και να περνάει μια ευχάριστη μέρα. Όταν καθίσαμε και εκπονήσαμε αυτό το σχέδιο προσπαθήσαμε να μπούμε στα παπούτσια των Παναθηναϊκών, του Κράτους, της Πολιτείας, των θεσμών. Θεωρώ ότι η λύση που έχουμε προτείνει είναι επικερδής για όλους».

Εκτιμάς ότι είναι κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, ώστε να μην εξαρτάται κάθε χρόνο από το πορτοφόλι του Γιαννακόπουλου, του Αλαφούζου ή του οποιουδήποτε;

«Μα, αυτό είναι και το σχέδιο. Αυτό είναι το σχέδιο. Το είπα και νωρίτερα. Αν δεν είσαι Άραβας, αν δεν είσαι ολιγάρχης ή αν δεν είσαι λαθρέμπορος δεν μπορείς να σηκώσεις τέτοια βάρη. Οι σύλλογοι πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, ώστε να μπορεί ο κάθε Γιαννακόπουλος, ο κάθε Βαρδινογιάννης, ο κάθε Αλαφούζος, τη στιγμή που επιθυμεί να σταματήσει την εμπλοκή του, να μπορεί να φεύγει, χωρίς να αφήνει πίσω του συντρίμμια, αλλά μία επόμενη μέρα».

«Εγώ δεν είμαι Αλαφούζος» είχες πει κάποτε σε ένα ξέσπασμα σου στο μπάσκετ.

«Ε, όχι Αλαφούζος δεν είμαι. Νομίζω πως πλέον το έχουν καταλάβει όλοι».

Γιατί δεν πηγαίνεις στα ματς της ποδοσφαιρικής ομάδας;

«Αυτό που θα πω θα ακουστεί λίγο περίεργο, λίγο παράξενο, αλλά γενικότερα δεν είμαι από τους ανθρώπους, που τα τελευταία 20 χρόνια, μου αρέσει να πηγαίνω να παρακολουθώ αθλήματα. Μικρότερος, ναι. Κι όχι απλά ποδόσφαιρο, γενικότερα, οποιοδήποτε άθλημα. Ενδεχομένως αν δεν είχα και τη διοικητική εμπλοκή μου με το μπάσκετ να μην πήγαινα να παρακολουθώ ούτε μπάσκετ».

Τι σου αρέσει να κάνεις;

«Μου αρέσει να ακούω μουσική, να βγαίνω να χορεύω, να τρέχω με το αυτοκίνητο, να κολυμπάω. Μου αρέσει να κάνω ο ίδιος πράγματα και όχι να πηγαίνω να παρακολουθώ».

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο: Στη φαρμακοβιομηχανία, στα digital media, στο μπάσκετ είσαι στην κορυφή ή ανταγωνίζεσαι τους πρώτους. Στο ποδόσφαιρο θα μπορούσες να ανταγωνιστείς Μαρινάκη, Σαββίδη και Μελισσανίδη μαζί;

«Δύσκολη ερώτηση, δύσκολοι αντίπαλοι. Το μέγεθος του Παναθηναϊκού αναγκαστικά, σε υποχρεώνει να πρέπει να ανταγωνιστείς με όλους αυτούς. Και στο μπάσκετ όταν μπήκαμε έλεγαν για τον Κόκκαλη. Μπήκαμε, με τον Α ή Β τρόπο, την έκανε σιγά – σιγά. Θέλω να πιστεύω ότι έχοντας τον κόσμο του Παναθηναϊκού δίπλα και ένα ιδιόκτητο γήπεδο, θα ερχόταν η μέρα στην οποία θα ήμασταν άκρως ανταγωνιστικοί».

Ήταν επιλογή δική σου η φετινή απο-αμερικανοποίηση;

«Εγώ γενικότερα δεν ανακατεύομαι στο ποιον παίκτη θα πάρουμε. Αυτό είναι πάντα θέμα του προπονητή. Τώρα το κομμάτι απο-αμερικανοποίσης είναι κάτι στρατηγικής σημασίας και όντως ήταν μια δική μου απόφαση. Ενώ οι Αμερικανοί προσφέρουν θέαμα και φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα με τις φάσεις τους, θεωρώ ότι είναι άνθρωποι, οι οποίοι με την καλή έννοια είναι καριερίστες. Έρχονται, φτιάχνουν την καριέρα τους, παίζουν ένα – δύο χρόνια, ανάλογα με το πόσο έχουν συμβόλαιο και μετά κοιτούν το επόμενο βήμα, το οποίο είναι καθαρά θέμα συμβολαίου. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί τα μεγάλα πορτοφόλια της Ευρώπης και αναγκάζεται να πηγαίνει με ένα πιο μακροχρόνιο πλάνο και όχι βασισμένος σε αθλητές, που κοιτούν μόνο το επόμενο συμβόλαιο».

Κάποια στιγμή ο Παναθηναϊκός έφτασε να έχει εννέα Αμερικανούς, ήταν αυτό ένα λάθος που έπρεπε να διορθωθεί; Όχι τόσο από πλευράς τίτλων, δεν το θέτω από την πλευρά της επιτυχίας. Αλλά δεν είναι περίεργο να ακούς τον Παππά κάποια στιγμή να λέει ότι «μέσα στα αποδυτήρια δεν μιλάμε ελληνικά»;

«Σίγουρα και ο κάθε φίλαθλος θέλει να μπορεί να ταυτιστεί με κάποιον. Με κάποιο είδωλο, με κάποιον ήρωα. Εγώ θυμάμαι μεγαλώνοντας ας πούμε στο μπάσκετ είχα τον Κορωναίο, στο ποδόσφαιρο τον Σαραβάκο. Αθλητές, οι οποίοι έμειναν για πάρα πολλά χρόνια. Πώς μπορείς να έχεις απαίτηση από τον φίλαθλο να δεθεί με έναν αθλητή, ο οποίος έρχεται για ένα ή δύο χρόνια;».

Κάνοντας έναν απολογισμό της εξαετίας έχεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στην Ελλάδα με 9/12 τίτλους. Ταυτόχρονα, υπάρχει το αρνητικό αποτέλεσμα της Ευρώπης. Το φέρεις βαρέως ότι έχεις πάρει μια ομάδα με έξι αστέρια και μετά από έξι χρόνια δεν έχει φτάσει στο φάιναλ φορ;

«Σίγουρα με στεναχωρεί, γιατί έχω συνηθίσει διαφορετικά. Από την άλλη, όμως, κοιτώντας ανά τον κόσμο, όλες οι ομάδες που κάνουν τους κύκλους, συνήθως στο κάτω τους ούτε τίτλους παίρνουν και κάποιες έχουν υποβιβαστεί και σε χαμηλότερες κατηγορίες. Εμείς καταφέραμε και κρατήσαμε την ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο. Όπως είπες, έχουμε πάρει πάρα πολλούς τίτλους στην Ελλάδα, 9/12 νομίζω. Στην Ευρώπη κάποιες χρονιές για ένα σουτ ή για ένα σφύριγμα δεν μπορέσαμε να πάμε στο Final Four. Κάποιες άλλες χρονιές δεν ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί».

Γιατί;

«Γιατί… Σίγουρα παίζουν τα μπάτζετ ρόλο. Σίγουρα παίζει ρόλο η χημεία και η διάρκεια των παικτών. Αναγκαστήκαμε να χτίσουμε από το μηδέν και όχι μία φορά, αλλά δυο – τρεις, μέσα σε αυτή την εξαετία έχουμε χτίσει από το μηδέν και κανένας δεν φέρνει αποτελέσματα εν μια νυκτί. Εκτός κι αν είσαι μάγος».

Το κομμάτι του μπάτζετ είναι κάτι το οποίο έχει πολυσυζητηθεί. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός επίσης δεν είχε πολύ υψηλά μπάτζετ, αλλά κατάφερε να φτάσει στα Final Four και να έχει και κατακτήσεις. Τι διαφορετικό είχε;

«Επένδυσε διαφορετικά. Εμείς επενδύαμε σε αθλητές, ο Ολυμπιακός επένδυε εξωαγωνιστικά. Νομίζω αυτό το βλέπουμε κάθε Πέμπτη και κάθε Παρασκευή. Η αλήθεια είναι».

Τυχαίνει σε αυτά τα έξι χρόνια να απουσιάζει από τον πάγκο ο Ομπράντοβιτς. Είναι κι αυτός ένας λόγος;

«Μα, το είπα και πριν. Εν μία νυκτί δεν έρχονται αποτελέσματα. Όταν έχεις 13 χρόνια τον ίδιο προπονητή λογικό είναι ότι είτε με λίγο καλύτερη ομάδα, είτε με λίγο χειρότερη, έχεις ένα σύνολο, ένα δέσιμο, μία χημεία. Όταν αλλάζει το βασικό συστατικό, το οποίο είναι ο προπονητής και το προπονητικό τιμ, λογικό είναι να πρέπει να ξαναχτίσεις από την αρχή. Πας με άλλα υλικά».

Δεν έχω κάνει γκάλοπ. Πιστεύω όμως πως η συντριπτική πλειοψηφία των Παναθηναικών θα ήθελε κάποια στιγμή να ξαναδεί τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Εσύ;

«Ο Ομπράντοβιτς είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη. Βέβαια, ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη όταν διαχειρίζεται αστέρες. Δηλαδή, είναι ο καλύτερος στο να διαχειριστεί ένα μεγάλο μπάτζετ. Ποτέ μας δεν τον έχουμε δει να διαχειρίζεται ένα μικρότερο μπάτζετ. Πάντα έλεγαν πως είναι ο καλύτερος ο Ομπράντοβιτς και ο Ίβκοβιτς. Ο Ίβκοβιτς στο να χτίζει, ο Ομπράντοβιτς στο να διαχειρίζεται. Είναι ο καλύτερος μάνατζερ συναισθημάτων, χαρακτήρων. Μπορεί να πάρει από το αστέρι του το 100%. Δεν ξέρω κάτα πόσο θα είχε επιτυχία με ένα μικρότερο μπάτζετ. Αυτό μένει να αποδειχθεί».

Θα ήθελες να τον δεις κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό;

«Για τον Παναθηναϊκό πάντα θέλω το καλύτερο. Ο Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη. Σίγουρα, αγωνιστικά θα τον θέλαμε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πικρία, αλλά αναγκαστικά πρέπει σαν πρόεδρος να βάζω στην άκρη τα προσωπικά και να πηγαίνω με το καλό του συλλόγου. Το καλό του συλλόγου λέει να έχεις τον καλύτερο. Αν ο καλύτερος είναι ο Ομπράντοβιτς, μακάρι να ξαναγυρίσει στον Παναθηναϊκό».

Αυτή η πικρία πώς προέκυψε; Γιατί φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις. Θυμάμαι όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό, σε μια συνέντευξη που είχες δώσει με τον πατέρα σου έλεγες ότι τον ένιωθες σαν τον μεγάλο σου αδελφό. Στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Φτάσαμε σε ένα σημείο ακόμα και να δημοσιοποιηθούν οι συνομιλίες σας. Γιατί προέκυψαν αυτές οι παρεξηγήσεις;

«Νομίζω οι συνομιλίες αυτές που βγήκαν τα απαντούν όλα, στο γιατί έφυγε».

Εννοείς ότι ο λόγος ήταν το μπάτζετ;

«100%».

Για το καλό του Παναθηναϊκού όπως λες, θα μπορούσε κάποτε, με τον χρόνο, να αμβλυνθεί αυτή η κατάσταση; Είδαμε ότι παρότι έχουν προκύψει παρεξηγήσεις και εκείνος ήρθε ανήμερα ενός δικού του αγώνα, γιατί ήθελε να είναι δίπλα στο τελευταίο ταξίδι του Παύλου. Από την πλευρά σου, τον κάλεσες μαζί με την ομάδα του να βρίσκονται εδώ, στο τουρνουά προς τιμήν του. Μπορεί να υπάρχει μια εξέλιξη; Γιατί τα πρόσωπα Γιαννακόπουλος και Ομπράντοβιτς είναι συνυφασμένα με το μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

«Το γεγονός ότι ήρθε να συλλυπηθεί και να αποχαιρετήσει από κοντά τον πατέρα μου δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με αθλητισμό. Έχει να κάνει με μια προσωπική σχέση, η οποία χτίστηκε μέσα από τα 13 χρόνια συνεργασίας εντός και εκτός παρκέ, γιατί υπήρχε μια πολύ στενή σχέση με τον πατέρα μου. Από εκεί και πέρα, όλοι κάνουμε λάθη, αρκεί κάποια στιγμή να τα αναγνωρίζουμε. Θεωρώ ότι ο Ζέλικο έκανε ένα τεράστιο λάθος με τον τρόπο που έφυγε. Αν αυτό το δείξει εμπράκτως ότι το έχει καταλάβει, εγώ είμαι άνθρωπος που πάντα αποδέχεται τη συγγνώμη».

Η σχέση Παναθηναϊκού-Λώτσου ήταν ένα λάθος που διορθώθηκε;

«Ο Νίκος Λώτσος είναι ένας ατζέντης, ο οποίος διαχρονικά έχει πάρα πολύ καλούς αθλητές. Έχει λίγους αθλητές, δεν έχει πολλούς. Τους διαχειρίζεται σωστά, τους φέρεται σωστά. Γι’ αυτό και έχει μακροχρόνιες συνεργασίες. Από εκεί και πέρα, η πρώτη μας συνεργασία ήταν ατυχής. Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Θεωρώ ότι το χειρίστηκε λάθος τότε το θέμα Περπέρογλου – Μπατίστ – Βουγιούκα. Κατάλαβε το λάθος του και όπως είπα και εγώ νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει στην άκρη ανθρώπους. Πρέπει να κοιτάει το καλύτερο για τον σύλλογο. Ο Νίκος έχει καλούς αθλητές, άρα ξανασυνεργαστήκαμε κι αυτή τη φορά νομίζω με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και αλληλοσεβασμό».

Ήταν η εξομάλυνση αυτή καθοριστική ώστε να πάρεις φέτος τον Παπαπέτρου;

«Από πέρυσι με τη συνεργασία με τον Θανάση Αντετοκούνμπο είχαν ήδη ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Είχαν δοθεί αμοιβαίες εξηγήσεις για το τι είχε γίνει το 2012. Από τη στιγμή που και από τις δύο πλευρές τις ακούσαμε λογικές τις εξηγήσεις, το αφήσαμε πίσω μας και προχωρήσαμε».

Τον Παπαπέτρου τον έβλεπες από πέρυσι στον Παναθηναϊκό;

«Ο Παπαπέτρου έπρεπε να έχει έρθει από την πρώτη στιγμή στον Παναθηναϊκό. Είναι ένα παιδί, το οποίο μεγάλωσε μέσα σε μία παναθηναϊκή οικογένεια. Δυστυχώς, όταν πρωτοϋπέγραψε το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό δεν ήρθε τότε, ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Το λάθος αυτό διορθώθηκε».

Πώς τα βρήκατε με τον Παπαπέτρου;

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει στον ατζέντη το ενδιαφέρον μας. Ουδέποτε μιλήσαμε με τον παίκτη, σεβόμενοι ότι ήμασταν εν μέσω τελικών. Εγώ δεν έχω κάνει κρούση ποτέ σε παίκτη, όσο είναι σε άλλη ομάδα. Κρούσεις μου έχουν κάνει και ναι, έχω μπει σε διαδικασία συνομιλίας, εφόσον μου χτυπήθηκε η πόρτα. Ποτέ δεν έχω χτυπήσει πρώτος την πόρτα. Μιλήσαμε. Από ό,τι κατάλαβα στον Ολυμπιακό δεν ήταν ικανοποιημένος, δεν ξέρω το γιατί. Στον Παναθηναϊκό οι συνθήκες που του προσφέραμε ήταν αυτές οι οποίες ήθελε. Και γι’ αυτό και υπογράψαμε».

Σε σύγκριση με την υπόθεση Μάντζαρη, θεωρείς ότι ήταν καλύτερος ο χειρισμός και από τη δική σας πλευρά και διαφορετική η αντιμετώπιση που εισπράξατε; Τι ήταν αυτό που σε σχέση με πέρυσι φέτος έφερε το γάμο και πέρυσι έφερε μια μεγάλη ένταση;

«Εγώ έχω μάθει ότι όταν δίνεις τον λόγο σου κάπου, πρέπει να τον τηρείς. Πέρυσι ο ατζέντης του Μάντζαρη είχε έρθει και μου είχε πει ότι θέλει να έρθει στον Παναθηναϊκό. Συμφωνήσαμε σε κάποια ποσά. Μετά από δύο μέρες διάβασα ότι έκλεισε στον Ολυμπιακό, κάτι το οποίο ο κύριος Λώτσος το χειρίστηκε πάρα πολύ διαφορετικά. Και εμείς το χειριστήκαμε διαφορετικά, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την ευτυχή κατάληξη».

Εν τέλει, νιώθεις καλύτερα που ο Μάντζαρης δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό;

«Η φετινή του αγωνιστική παρουσία δεν ήταν η καλύτερη. Για τα λεφτά τα οποία θα δίναμε νομίζω πως μας βγήκε σε καλό. Τώρα έχει πολλά χρόνια μπροστά του το παιδί να παίξει. Δεν ξέρω».

Αν είχες τη δυνατότητα να γυρίσεις τον χρόνο πίσω θα έκανες τα πάντα να κρατήσεις τον Σπανούλη όπως κράτησες τώρα τον Καλάθη; Γιατί πολλοί λένε ότι αυτή η μεταγραφή άλλαξε την ιστορία.

«Ο Βασίλης είναι ένας τεράστιος αθλητής. Από όσο ξέρω πρώτος μπαίνει στο γήπεδο, τελευταίος φεύγει. Τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η υστεροφημία του, τον ενδιαφέρει πάρα πολύ η φανέλα και η ομάδα για την οποία αγωνίζεται. Και στον Παναθηναϊκό είχε πάρα πολύ μεγάλες επιτυχίες. Στον Ολυμπιακό έκανε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Από ό,τι φάνηκε του βγήκε σε καλό η απόφαση αυτή. Είναι ένα παιδί, το οποίο πάντα ήθελε να είναι έτσι, λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Ήθελε να φαίνεται, με την καλή έννοια, λίγο παραπάνω. Πήγε στον Ολυμπιακό, πέτυχε αυτά που ήθελε, άρα μπράβο του. Τώρα το αν θα τον κρατούσα; Αν δεν είχε δεθεί και τόσο πολύ με τον Ολυμπιακό, ακόμα και τώρα θα τον ήθελα πίσω. Απλά ξέρω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Δεν θα έκανε καλό ούτε σε εμάς, ούτε σε εκείνον».

Αν είχες τη δυνατότητα, θα πατούσες ένα delete στο Youtube να σβηστεί η εικόνα από εκείνο το περιστατικό έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού;

«Εννοείται ότι θα ήθελα να το σβήσω. Γι’ αυτό και έχω ζητήσει από τον ίδιο αρκετές φορές συγγνώμη, γι’ αυτό και έχω κάνει δημόσια τοποθέτηση, ζητώντας συγγνώμη γι’ αυτό το περιστατικό. Όταν κάνεις χίλια πράγματα την ημέρα, λογικό είναι ότι και κάποια θα σου βγουν λάθος».

Το 2012 είχαμε πάει μαζί με τον Μάνο Παπαδόπουλο σπίτι του Σάρας και προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να γίνει προπονητής. Τότε, όμως, ήθελε να παίξει ακόμα ένα χρόνο μπάσκετ…
Παρακολουθείς την πορεία του Σάρας; Σου αρέσει;

«Βέβαια, είναι δυνατόν; Μπάσκετ παρακολουθώ, άρα αναγκαστικά βλέπω και τη Ζαλγκίρις. Τεράστια η επιτυχία του Σάρας. Θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές. Το είχαμε πάρει χαμπάρι εμείς από πολύ νωρίς, αλλά τότε δεν ήθελε να «σκοτώσει» τον παίκτη μέσα του. Όταν το 2012 μαζί με τον Μάνο Παπαδόπουλο είχαμε πάει σπίτι του, ήμασταν μαζί με τη γυναίκα του και προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να γίνει προπονητής. Ήθελε να παίξει ακόμα ένα χρόνο μπάσκετ. Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αν τον είχαμε από τότε».

Είναι ένας προπονητής, που μακροπρόθεσμα μπορεί να απασχολήσει τον Παναθηναϊκό;

«Όλοι οι καλοί προπονητές και αθλητές μας απασχολούν. Τώρα έχουμε τον Τσάβι, ο οποίος θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ αξιολόγος προπονητής και μαζί θα πετύχουμε πολλά πράγματα στο μέλλον».

Μιας και είπες για τον Τσάβι, εκείνος είπε πως παρά την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα μπάτζετ που υπάρχουν, αυτό που θέλει φέτος είναι να δει τον Παναθηναϊκό στο Final Four και ότι αν δεν το πετύχει, θα νιώσει άδειος.

«Συμφωνώ μαζί του».

Πριν δυο εβδομάδες έκανε μια δήλωση ο Γιασικεβίτσιους ότι το περιβάλλον του Παναθηναϊκού είναι το ιδανικό για έναν προπονητή γιατί του δίνουν τα κλειδιά και τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό όταν το διάβασα, γιατί φανταζόμουν ότι σε όλες τις ομάδες κάνει ο προπονητής τις επιλογές. Δεν φανταζόμουν ότι υπάρχουν ομάδες, που επιλέγουν οι πρόεδροι ή οι τιμ μάντζετ ή οτιδήποτε».

Εκείνος κατονόμασε τον Παναθηναϊκό ως το παράδειγμα και τα σχόλια που επικράτησαν τότε έλεγαν πως το χαλί έχει στρωθεί, για να τον δούμε κάποια στιγμή στον Παναθηναϊκό.

«Ο Παναθηναϊκός έχει προπονητή. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον Τσάβι. Μακάρι αυτή η σχέση να έχει κι άλλα χρόνια μπροστά της».

Από τους προπονητές που συνεργάστηκες με ποιον κόλλησες περισσότερο;

«Έχω τεράστια εκτίμηση στον Αργύρη Πεδουλάκη. Θεωρώ ότι το μπάσκετ που ξέρει μέσα στο μυαλό του το ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι. Σαν χαρακτήρας, επίσης, είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, με τον οποίον μας συνδέουν πολλά και εκτός του μπάσκετ. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο εκτιμώ πολύ».

Γιατί στήριξες λυσσαλέα τον Πεδουλάκη και στην πρώτη βαριά ήττα τον έδιωξες;

«Δεν έφυγε μετά από μία βαριά ήττα, έφυγε μετά από μία συμφωνία την οποία είχαμε κάνει και δεν είχε τηρήσει. Έτυχε, απλά, να συμπέσει μαζί με την ήττα με 30 πόντους από τον Ολυμπιακό. 25-30 πόντους, δεν θυμάμαι και πόσο ήταν».

Ποια ήταν αυτή η συμφωνία;

«Είναι θέμα τεχνικού χαρακτήρα. Είχαμε συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο τεχνικό τιμ, για να υπάρχει. Κάτι για το οποίο ο Αργύρης τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν το απεδέχθην. Έτσι, αναγκαστήκαμε να χωρίσουμε, αλλά παραμένουμε φίλοι».

Ο Πεδουλάκης είναι αυτός ο οποίος με τα λιγότερα έφερε τα περισσότερα; Και σαν αξίες παικτών, ήταν value for money πολλοί παίκτες…

«Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή μην έχοντας τη δυνατότητα να ψωνίζει, όπως ψώνιζε κάποτε ό,τι ήθελε, έχει και την ανάγκη να αναδείξει κάποιους παίκτες. Ο Αργύρης είναι πάρα πολύ καλός σε αυτό, στην επιλογή. Μας βρήκε τον Γκιστ, μας βρήκε τον Λάσμε. Οι επιλογές γενικότερα που είχε κάνει είναι όλες πετυχημένες».

Με τον Τζόρτζεβιτς γιατί καταλήξατε στα δικαστήρια;

«Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες ελληνοποίησης που είχαμε κάνει, μπήκαν κάποιοι συγκεκριμένοι όροι στο συμβόλαιό του. Δεν τους τήρησε. Διακόψαμε το συμβόλαιο. Επέλεξε να πάει στα δικαστήρια. Βγήκε μια απόφαση υπέρ του. Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτή η απόφαση. Στα 43-44 χρόνια που ζω είναι ίσως ό,τι πιο άδικο έχω δει στη ζωή μου. Και γι’ αυτό και μέχρι τώρα δεν έχω συμμορφωθεί και ούτε πρόκειται, με αυτή την απόφαση».

Αν δεν συμμορφωθείς, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει ban από το αρμόδιο όργανο;

«Δεν ‘πα να υπάρχει ό,τι θέλει…».

Άρα, φαντάζομαι ότι δεν διατηρείς και τις καλύτερες εντυπώσεις από την παρουσία του.

«Αν δεν σεβόμουν το Μέσο και τον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη, θα μιλούσα με άλλες εκφράσεις, όχι τις πρέπουσες».

Γιατί; Προπονητικές ήταν οι διαφορές σας ή σε επίπεδο ανθρώπου και χαρακτήρα;

«Σε επίπεδο ανθρώπου και χαρακτήρα. Είναι ο χειρότερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει στη ζωή μου».

Γιατί το λες αυτό; Γιατί είσαι τόσο επιθετικός απέναντί του; Ο κόσμος θα το διαβάσει, αλλά μπορεί να μην καταλάβει τι έχει συμβεί…

«Γιατί είναι ψεύτης, γιατί είναι ύπουλος, γιατί είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κυκλοφορήσει σε άνθρωπο. Κάποια στιγμή είμαι βέβαιος ότι η υπόθεση θα βγει στη δημοσιότητα και όταν βγει, όλοι θα καταλάβουν».

Ποια μεταγραφική υπόθεση ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της εξαετίας και ποια θα μπορούσες να τη χειριστείς αλλιώς;

«Είπα εγώ δεν ανακατεύομαι με τους παίκτες».

Όχι σε επίπεδο επιλογής, στην κατάληξη. Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει αυτά τα έξι χρόνια και τη χειρίστηκε σωστά και η ομάδα και η διοίκηση;

«Η επιστροφή του Καλάθη θεωρώ πως ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ο αρχηγός μας, ο εμβληματικός μας αρχηγός αυτή τη στιγμή, ο σημαιοφόρος, το dna του συλλόγου».

Και ποια θα μπορούσε να είχε χειριστεί διαφορετικά ο Παναθηναϊκός;

«Θεωρώ ότι κάναμε λάθος με την αποδέσμευση του Λάσμε και του Ματσιούλις την πρώτη χρονιά. Αν είχαν μείνει αυτοί οι δύο, ίσως είχαμε φέρει και καλύτερα αποτελέσματα».

Γιατί αποφάσισες να δώσεις το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει πάρει Έλληνας στον Παναθηναϊκό στον Καλάθη;

«Γιατί αυτό μου ζήτησε ο προπονητής».

Έχει πάρει μεγαλύτερο συμβόλαιο και από τον Διαμαντίδη, αν δεν κάνω λάθος και από τον Σπανούλη.

«Ποσοστιαία, βάσει του μπάτζετ, ναι. Σε απόλυτα νούμερα όχι. Ποσοστιαία, βάσει του μπάτζετ κατά πολύ μεγαλύτερο. Αυτό ήθελε ο προπονητής, αυτό έπρεπε να κάνουμε».

Τελικά το μπάτζετ μειώθηκε φέτος;

«Η μόνη διαφορά με πέρυσι είναι ότι στο τέλος της χρονιάς δώσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό για να έρθει ο Τζέιμς, για τους τελευταίους τρεις μήνες. Αν αφαιρέσεις αυτό, το μπάτζετ είναι ίδιο».

Αν πάρεις, δηλαδή, έναν παίκτη στη μέση της χρονιάς, πάλι το ίδιο θα είναι;

«Ακριβώς. Αν χρειαστεί να πάρουμε».

Ισχύει ότι την υπόθεση Παππά την ανέλαβες προσωπικά και συνέβαλε και η Θ13 στην αλλαγή της ατμόσφαιρας που επικρατούσε;

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι έχω μια αδυναμία στον Νίκο. Τον συμπαθώ πάρα πάρα πολύ και σαν άνθρωπο και σαν αθλητή».

Μήπως γιατί κουβαλάτε την ίδια τρέλα, θα έλεγε κάποιος;

«Θα μπορούσε να το πει και κάποιος έτσι. Ήθελα πολύ να μείνει ο Νίκος. Από εκεί και πέρα, εγώ εκφράζω την άποψή μου. Ευτυχώς και ο προπονητής κατάλαβε ότι θα ήταν καλό για πολλούς και διάφορους λόγους να μείνει ο Νίκος και συμφώνησε και εκείνος».

Βλέπεις για να έχεις δική σου άποψη video και scouting report των παικτών όταν σου λένε από το προπονητικό τιμ ότι θελουμε τον τάδε;

«Όχι γιατί δεν ξέρω μπάσκετ».

Γιατί δεν θες να μάθεις; Θέλω να πω, πολλοί που είναι σε αυτή τη θέση θέλουν και να παρεμβαίνουν στα προπονητικά και να λένε κάποιον παίκτη πού και πού…

«Εγώ δεν είμαι από αυτές τις περιπτώσεις».

Είναι κάτι που σου έχει μείνει και από τον πατέρα σου; Γιατί και εκείνος ήταν της ίδιας λογικής.

«Μα, αν αρχίσω να έχω άποψη, σίγουρα θα θέλω να την εκφράσω. Θα μπαίνουμε σε συζητήσεις με τον προπονητή, οι οποίες θα είναι ατέρμονες. Όταν κάτι δεν το ξέρεις, δίνεις το δικαίωμα σε αυτόν που το ξέρει και που έχεις προσλάβει, γιατί έχει το know how, να παίρνει τις αποφάσεις».

Ναι, αλλά όλοι παρακολουθούμε. Άλλος ξέρει λίγο και άλλος πολύ. Βλέπουμε τον Καλάθη, ότι είναι καλός παίκτης. Μπορεί να έλεγες για παράδειγμα ότι «γιατί να του δώσουμε αυτά τα λεφτά; Δεν τα αξίζει». Δεν θα μπορούσες να το έχεις πει;

«Όπως και το είπα. Ο προπονητής θεώρησε ότι έπρεπε να τα πάρει και τα πήρε. Όχι ότι δεν αξίζει αυτά τα χρήματα ο Καλάθης, μην παρεξηγηθώ. Συγκριτικά με το μπάτζετ το λέω. Μπορούσε να γίνει διαφορετική μοιρασιά, δεν μπορείς να δίνεις ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του μπάτζετ σε έναν αθλητή. Αν κάτι συμβεί, τι κάνεις;».

Ευρωλίγκα: Τι έχει συμβεί εδώ και δυο μήνες και υπάρχει ησυχία κι από τις δυο πλευρές;

«Καθίσαμε μαζί με την Ευρωλίγκα, ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, εξηγήσαμε και ο ένας και ο άλλος πού θεωρούμε ότι έχουν γίνει λάθη. Σίγουρα εγώ υπερέβαλα λίγο στις αντιδράσεις μου. Όχι λίγο, αρκετά. Από εκεί και πέρα, δεν έχω μάθει να δέχομαι την αδικία. Η Ευρωλίγκα κατάλαβε και εκείνη, θέλω να πιστεύω, ότι από την πλευρά της δεν μπορεί να αδικεί έναν σύλλογο σαν τον Παναθηναϊκό. Βασικά, κανένα σύλλογο. Και θέλω να πιστεύω ότι θα διορθωθούν οι όποιες αδικίες υπήρχαν μέχρι τώρα».

Άρα περιμένεις την επόμενη χρονιά και μια καλύτερη αντιμετώπιση στον σύλλογο και σε εσένα προσωπικά;

«Αυτή η δέσμευση υπάρχει. Θέλω να πιστεύω ότι θα την κρατήσουν. Θα υπάρξει και μια ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ημέρες για το τι συνέβη με την Ευρωλίγκα».

Το δημοψήφισμα ήταν λόγια της στιγμής;

«Αρχικά σκέφτηκα ότι δεν έχω το δικαίωμα να πάρω μια τέτοια απόφαση αποχώρησης. Ναι, ωραία, εγώ βάζω τα χρήματά μου, από εκεί και πέρα όμως ο Παναθηναϊκός δεν μου ανήκει, ανήκει στον κόσμο. Θεώρησα ότι αυτή την απόφαση έπρεπε να την πάρει ο κόσμος. Βλέποντας την υπερβολική στήριξη, λέγοντάς μου όλοι «κάνε ό,τι αποφασίσεις, είμαστε μαζί σου», πήρα την απόφαση εκείνη τη στιγμή να πω «ωραία, φεύγουμε»».

Και τι σε κράτησε πίσω;

«Με κράτησαν πίσω οι δεύτερες σκέψεις που έκανα, ότι δεν θα ήταν για το καλό του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι εκεί που βρίσκονται όλες οι μεγάλες ομάδες».

Τώρα, μία ερώτηση που προκύπτει από τη διαμάχη με την Ευρωλίγκα… Τι γίνεται αν αισθανθείς ότι κάποιος σου πετάει πέτρα;

«Πετάω βράχο. Δεν θα πετάξω ποτέ πέτρα πρώτος, αλλά όταν θα μου πετάξουν πέτρα, θα πετάξω βράχο».

Γιατί ο Διαμαντίδης δεν είναι μέλος του Παναθηναϊκού και βρέθηκε σε άλλη ακαδημία μπάσκετ;

«Ο Διαμαντίδης όταν σταμάτησε το μπάσκετ του είπαμε να έρθει να κάνει ό,τι θέλει στον σύλλογο. Μου απάντησε ότι «εγώ το μόνο πράγμα που ξέρω είναι να σκάω την μπάλα, δεν μπορώ να παίξω ούτε τον ρόλο του προέδρου, ούτε του γενικού διευθυντή, ούτε του τιμ μάνατζερ, ούτε τίποτα άλλο». Εγώ του ανέφερα ότι όποια θέση θέλει μπορεί να έρθει και να την αναλάβει. Στην αρχή μου είπε ότι «δεν θέλω». Ενώ είχε ξεκινήσει η περίοδος, οι ακαδημίες είχαν αρχίσει, είχαν γραφτεί τα παιδάκια και ήταν γεμάτες όλες οι θέσεις, κάποια στιγμή σε μία κουβέντα μου λέει «ξέρεις, θα με ενδιέφερε να ανακατευτώ με την ακαδημία». «Ωραία, Δημήτρη. Τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα, γιατί έχει ξεκινήσει η χρονιά, το βλέπουμε για του χρόνου», του είπα. Όταν ήρθε το του χρόνου και μιλήσαμε το καλοκαίρι, μου λέει «συγγνώμη, αλλά κατά τη διάρκεια της σεζόν με πλησίασε ο Παπαλουκάς, δεν έχουμε υπογράψει κάτι, του έχω δώσει τον λόγο μου, είμαι άνθρωπος του λόγου μου. Συγγνώμη δεν μπορώ να κάνω πίσω, θα πάω εκεί»».

ΠΗΓΗ: sdna.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Παναθηναϊκός κατέθεσε στεφάνι για τον Τ. Ισαάκ και τον Σ. Σολωμού

Γεωργία Κουμπούνη

Η νέα εμφάνιση του νταμπλούχου Ολυμπιακού για τη σεζόν 2020-21 (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Panos Davakis

Νταμπλούχος ο Θρύλος! Πήρε και το Κύπελλο στον Βόλο κόντρα στην ΑΕΚ

Panos Davakis

Ενταση στον Βόλο μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και της αστυνομίας

Panos Davakis

«Live στα Sport», στον Ellada 94,3, με Καζαντζόγλου και Βούλγαρη

Γεωργία Κουμπούνη

Θρήνος στο ελληνικό πόλο: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Αλέξης Σταϊκόπουλος

Panos Davakis

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα

Προσωπικά Δεδομένα & Cookies